6 Eylül 2013 Cuma

Safari için 12 Pratik İpucu/Kısayolları - Yeni Başlayanlar için MAC

Üniversitemde okuduğum bölüm Matlab, ChemCad, Pymol gibi programları gerektirdiğinden ve bu programlar Macintosh'da çok da verimli olmadığından eski laptopumla idare etmek zorunda kalmıştım ancak mezun olur olmaz Windows'un vasatlığından ve hatalarından bezmiş olarak ben de Mac ailesine katıldım :)

Üzerinden çok geçmedi ama keşfedilecek o kadar güzel şey, o kadar ince düşünülmüş kısayollar var ki insan her defasında şaşırıyor! Aldığımdan beri öğrendiğim, sizin de işinize yarayacağına inandığım Macbook'un web tarayıcısı Safari için olan kısayolları, ipuçları, gerekli komutları sizlerle paylaşmak istedim. 

Bunların hepsini mouse ile yapabiliyorsunuz ama benim gibi bilgisayarı oldukça hızlı kullanan birisiyseniz bir yerden sonra klavye ile her şeyi halletmek zaruri hale gelecektir.

Kısacası biz bu yazıya Safari 101 : Yeni Başlayanlar için Safari diyebiliriz :)

Öncelikle yazıda yer alan butonları tanıyalım:

Command ve Control:
Bazı Macbooklarda control yazısı Kntrl şeklinde görebilirsiniz.

Tab:
Bazı Macbooklarda tab yazısı yerine sağa doğru ok ve yanına dik çizgi görebilirsiniz

1) Yeni Sekme Açma - Sekme Kapatma 

Safari'de en çok kullandığım kısayolun yeni sekme açma ve kapatma kısayolları olduğunu söyleyebilirim, bir yerden sonra eliniz alışıyor ve oldukça hızlanıyorsunuz. Her seferinde mouse ile bu işi yapmaya kalkmak, sizi inanılmaz yavaşlatıyor.

Yeni Sekme Açma: Command + T
Seçili Sekmeyi Kapatma: Command + W

2) Son Kapatılan Sekmeyi Açma - Hayat Kurtarır

Gezinirken sekmeyi yanlış kapatma hepimizin başına gelen oldukça can sıkıcı ve baş belası bir durum kabul edersiniz ki. Google Chrome bunu yeni güncellemelerinde "Son Kapatılan" diye bir bölüm getirerek düzeltti. Elbette ki "kullanıcı dostu" Macintoshumuzun web tarayıcısı Safari de bunu düşünmüş durumda. Safari'de en son kapattığınız sekmeyi yeniden açmak için herhangi bir durumda kullandığımız geri al komutunu kullanıyoruz aslında.

Son Kapatılan Sekmeyi Geri Açma: Command + Z

3) Yeni Pencere Açma 

Bu da diğer tarayıcılar ile aynı mantıkta işliyor Safari'de. Diğerlerinde Control + N yaparken, Safari için Macbook'ta control tuşu yerine kullandığımız Command + N 'yi kullanmak gerekiyor.

Yeni Pencere Açma: Command + N

4) Safari'yi Tam Ekran Yapma - Tam Ekrandan Çıkma

Her seferin üste gidip, çubuğun görülür hale gelmesini beklemek ve ardından tam ekran yapma tuşuna tıklamak bana bir süre sonra zor gelmeye başladı ve zaman zaman sebebini bilmediğim bir şekilde üste doğru gittiğimde üstteki bar açılmıyordu. Klavye kısayolu var mı diye arattığımda, ezberlediğim kısayolu sayesinde artık çok daha rahat ediyorum.

Safari'yi Tam Ekran Yapma - Tam Ekrandan Çıkma: Command + Control + F

5) Sayfada Arama Yapma

Sayfada arama yapma mantığı diğer tarayıcılarla aynı aslında. Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox gibi tarayıcılarda bunun için CTRL + F tuşlarını kullanırken, Safari'de de kelime aratmak için Command + F tuşunu kullanıyoruz.

Sayfada Arama Yapma: Command + F

6) Sayfayı / Sekmeyi Yenileme

Windows'tan kalma alışkanlıkla ilk Safari'de sayfayı yenilemek istediğim zaman hemen F5 tuşuna bastım ama tabii ki hiçbir şey olmadı. Her ne kadar adres çubuğunun yanındaki yuvarlak şeklindeki oka tıklayarak bu işi halletsek de yine klavye kısayolu bize hız kazandıracaktır.

Sayfayı / Sekmeyi Yenileme: Command + R

7) Geride Bıraktığınız Sayfaları Görmek İçin

Bildiğiniz gibi Safarinizde sol üstteki "sol ok" şeklindeki geri tuşuna tıkladığınızda bir önceki sayfaya geri dönüyorsunuz, 2 kere tıkladığınızda 2 önceki ziyaret ettiğiniz sayfaya geri dönüyorsunuz ancak bu sayfaları onlara geri gitmeden görmenin yolu var mı? Elbette ki var.

Geri butonun üzerine basılı tutarsınız, daha önceki sayfaları görebilirsiniz.

8) Sekmeler Arası Gezinmek

Açtığınız sekmeler arasında onlara tıklamadan gezinmek isterseniz Safari bunu da düşünmüş :)

Sekmeler Arası Gezinmek: Control (kntrl) + Tab

9) Bağlantıyı Yeni Sekmede Açma

Gezdiğiniz sitede bir link gördünüz ve tıklayacaksınız ancak bulunduğunuz sitenin de kapanmasını istemiyorsunuz. Bu durumda yapabileceğiniz en iyi şey o bağlantıyı yeni sekmede açmak. Elbette bunu o bağlantıya touchpad ile sağ tıklayarak ve ardından "Yeni Sekmede Aç" diyerek yapabilirsiniz ama yine vakit kaybı! Bu kadar kolay bir kısayolu varken ne gerek var ?

Bağlantıyı Yeni Sekmede Açma: Command + Bağlantıya Tıklayın 

10) Hızlıca Ana Sayfaya Gitme

Hızlı bir şekilde ana sayfanıza gitmek isterseniz Command + Shift + H kısayolunu kullanabilirsiniz.

Ana Sayfaya Gitme: Command + Shift + H

11) Adres Çubuğuna Gitme 

Tam ekran olmadan Safari'de adres çubuğu gözükmüyor ya da tam ekran olsa bile adres çubuğuna gidene kadar bunun için yine güzel bir kısayol var mı? Elbette ki var. Özellikle tam ekran modunda kullanmadığınız zaman bu kısayol ile hemen adres çubuğuna gidiyorsunuz.

Adres Çubuğuna Gitme: Command + L

12) Macbook'da Ekran Görüntüsü Almak ( Printscreen )

Aslında bu konu Safari konusuna girmiyor ama ekran görüntüsü alma olayını ben en çok internette gezinirken yani Safari kullanırken yaptığım için yazıya dahil etmek istedim ki bu da oldukça kullanışlı bir kısayol. Windows'ta Gadwin PrintScreen gibi mucize güzellikte bir program kullanmıyorsak ekran screenshotını almak için Printscreen tuşuna basıyorduk, ardından Paint'i açıyor, Yapıştır diyor ve sonrasında resmimizi kaydediyorduk ya da Ekran Alıntısı Aracı'nı bulup onu açıyorduk.

Program kullanmıyorsak hepsi çok uzun süren ve zahmetli bir süreç. Macbookumuz her şeyi düşündüğü tabii ki bunu da düşünmüş ve bizim için programa gerek kalmaksınız klavye kısayoluyla bu işi halletmemizi sağlamış.Üstelik tüm ekran yerine sadece istediğiniz ve seçeceğiniz bir bölümün screenshotını istiyorsanız bu da çok kolay!

Tüm Ekran Görüntüsü Alma (PrintScreen): Command + Shift + 3
Tüm Ekran yerine Belirli bir yerin Görüntüsünü Alma : Command + Shift + 4 ( dedikten sonra resmini almak istediğiniz bölümü seçmek kalıyor geriye!)

Komutları kullandıktan sonra aldığımız resmi direkt olarak masaüstümüzde bulabiliriz :) Öyle başka bir program aç, yapıştır , kaydet gibi şeylerle de uğraşmamıza gerek yok!


Muhtemelen bir sürü Safari kısayolu daha vardır ama şimdilik sadece bunlara ihtiyacım olduğu için diğerlerini bilmiyorum. 

Şunu garanti edebilirim istediğiniz her şeyin mutlaka bir yapılış şekli ve kısayolu vardır Macbook'ta ya da Safari'de. Hele ki o özellike daha önce Windows'ta varsa..







Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)