11 Eylül 2013 Çarşamba

Beyaz Çay Mucizesi

Her geçen gün yeni bir şey çıkıyor, yeni şeyler "en sağlıklısı bu" sloganıyla mutfağımıza giriyor.

Şimdilerde, siyah çay, yeşil çay derken doğanın bir başka mucizesi "beyaz çay" çıktı piyasaya.

Daha önceki yazımda yeşil çayın yağ yakımına etkisini yazmıştım, şimdi de Beyaz Çayın etkilerinden bahsetmek gerekiyor.
Beyaz Çayın Faydaları - Kanserden koruyor
Beyaz Çayın Saymakla Bitmeyen Faydaları Mevcut
Devamı için hemen aşağıya tıklayın!



Beyaz Çay Nasıl Elde Ediliyor?

Öncelikle ister siyah, ister yeşil, isterse beyaz olsun, tüm çaylar "Camelia Simensis" adlı bitkiden üretiliyor. Çaylar arasında farkı yaratan ise gördükleri işlem miktarları.

Bu noktada yeşil çay için hep daha az işlenmiş çay derken, karşımıza hiç işlem görmemiş Beyaz Çay çıkıyor. 

Beyaz çay için bahar aylarının başında bu bitkinin henüz açmamış, tomurcuk haldeki üst yaprakları tek tek insan eliyle toplanıyor ve işlemden geçirilmeden direkt kurutuluyor. İşlem görmediği için içerisindeki kateşin adı verilen antioksidanlar muhafaza ediliyor. Soldurma, fırınlama, fermantasyon gibi işlemler görmüyor.

Bu tepedeki tomurcukların üzerinde "beyaz tüyler" olduğu için adını buradan alıyor.

Antioksidan oranı olarak en fazla antioksidan beyaz çayda bulunurken, en azı siyah çayda bulunuyor.

Ancak.. Beyaz çay, çok nemli veya yağmurlu günlerde hasat yapılamadığı için çok az elde edilebildiğinden ve nadir bulunduğundan dolayı oldukça yüksek bir fiyata sahip.

Bunun için çözümümüzü söylemeden önce dilerseniz beyaz çayın yararlarına bakalım.

Beyaz Çayın Faydaları Nelerdir?


  • Yeşil Çay gibi Beyaz Çay da içerdiği kateşinler sayesinde metabolizmayı hızlandırıcı etkide bulunarak mevcut yağın yakılmasında kolaylaştırıcı olarak görev yapıyor.
  • "Gençlik Aşısı" Beyaz Çay mucizesi denmesinin sebebi ise içerdiği çok daha fazla antioksidan sayesinde kolajen yıkımını ciddi anlamda sınırlandırarak cildi esneten elastin maddesinin yıkımını önlüyor ve sıkı, esnek bir cilt oluşumuna katkıda bulunuyor. Esnek ve daha sıkı bir cilt için günde en az 2 fincan beyaz çay içilmesi tavsiye ediliyor.
  • Dişlerin daha güçlü olmasında etkili olan ve diş macunlarımızda da bulunan floroid maddesini içerir ve diğer maddelerle beraber bakterilerle mücadele ederek  "kötü nefes kokusunu" azaltır. Bununla birlikte bakterilerle savaştığı için dişlerde plak üretimi ve çürümeyi de azalttığı kanıtlanmıştır.
  • Beyaz çay içen kişilerde kemik erimesinin daha az görüldüğü gözlemlenmiştir.
  • Beyaz çay, damarları genişletebilen içeriği sayesinde iyi kolesterolü yükseltip, kötü kolesterölü düşürmesiyle biliniyor. Dolaylı olarak bu etkisiyle damar sertliği ve tıkanıklığı konusunda önlenmesi için destekleyici bir rol oynuyor. Bununla birlikte tansiyonu düşürüyor.
  • Şüphesiz ki yukarda da bahsedilenlerin özeti olarak cildi güzelleştiriyor ve zayıflamaya yardımcı oluyor.
  • Tip 1 de değil ama Tip 2 diyabette şekerin dengede tutulması açısından fayda sağlıyor.
  • Diğer çaylara göre daha az miktarda kafein bulundurduğundan kafeinin fazla alınmasında verdiği zararlı etkiyi azaltır.
  • Aynı Yeşil Çay gibi kanser oluşumunda en önemli etki olan serbest radikallerin vücuttan atılmasına yardımcı olduğu için kanserden koruyor ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiriyor.
  • İçerisinde miktarından emin olamasam da K ve C vitamini bulunduruyor ve virüs öldürücü etkisiyle biliniyor.

Beyaz Çay Tüketirken Nelere Dikkat Etmeli?

Her şeyin fazlası zarar olduğu gibi aşırı beyaz çay tüketimi de vücuta zararlı elbette. Yeşil çay, kahve ile beraber çok tüketildiğinde uykusuzluk, sinirlilik, çarpıntı gibi durumlara sebep olabilir. Eğer "kansızlık" gibi bir sorununuz varsa yemeklerden en az 2 saat sonra içmelisiniz. Unutmayınız ki aşırı tüketimi vücutta vitamin oranını azaltabilir, yemeklerden hemen sonra içmek ise yemeklerden emilen demir oranını azaltabilir.

Ben hem yeşil çay, hem de beyaz çay tüketen biri olarak günlük ikisi beraber toplam 4 fincan içiyorum. Esasında ikisini bir arada tüketiyorum ki bu konuya birazdan değineceğim.

Beyaz Çaya Bu Kadar Para Vermeli Miyiz?

Daha önce de bahsettiğim gibi işlem görmemesi ve maalesef az üretimi olmasından dolayı beyaz çay ülkemizde de oldukça pahalı ve hatta ulaşması zor. Açıkçası yeşil çay ile kıyaslandığında elbette daha yararlı olduğu ve antioksidan açısından daha zengin olduğu bir gerçek ama aradaki fiyat farkına değer mi? Bence değmez.

Coca Cola'nın satın almasıyla bu piyasaya müthiş bir atılım yapan Doğadan da bunu düşünmüş olacak ki hem beyaz çaydan mahrum kalmak istemeyen hem de o kadar para veremeyenler için ulaşılabilir, uygun fiyatlı beyaz çay çıkarmış. Elbette "saf" beyaz çay değil ama poşet çay içerisinde "Beyaz çay, Yeşil Çay ve Aroma" şeklinde bir formülle oldukça lezzetli, içilmesi çok daha hafif ve tat olarak Yeşil Çaya göre kat kat daha iyi ve içilebilir bir ürün çıkarmış.
Doğadan Beyaz Çay - Cranberry, Portakal Çiçeği
Doğadan Beyaz Çay Çeşitleri

Aroma olarak "Portakal Çiçeği" ve "Cranberry" çeşitleri var. Paketin tasarımı, el yazısı şeklinde beyaz çayı anlatan yazılar ve poşetin paketlenmesi oldukça muazzam ve çok başarılı bir iş çıkartmışlar.

Böyle bir şeyi piyasada yapan tek marka olduklarından dolayı bildiğim kadarıyla şu an için tek tercih.

Yeşil Çay mı tüketmeliyiz, Beyaz Çay mı diye sorarsanız en yararlısı ikisinden de dengeli bir şekilde tüketmek olacaktır benim cevabım. Günde 2 bardak yeşil çay, 2 bardak beyaz çay gibi.

Yine de siz Doğadan Poşet Çay etkisiz, demlemek için beyaz çay almak istiyorum diyorsanız bu siteden Chado marka güvenilir ve kaliteli beyaz çay alabilirsiniz.

Beyaz Çayı Nasıl Tüketmeliyiz? Benim Formülüm!

Evet, 2 bardak yeşil çay, 2 bardak beyaz çay içilebilir gün içerisinde ama benim formülüm biraz daha farklı. Öncelikle elimden geldiğince tüm bitki çaylarını french press yöntemi ile yapıyorum. Daha önceki yazımda bahsettiğim gibi içerisine tarçın çubuğu ve nane de katıyorum. Gelelim formülüme.

Ayrı ayrı uğraşmak istemediğim için ikisini aynı anda tüketiyorum diyebilirim. Öncelikle French Press'e kaynar suyu koyuyorum. Suyun içerisine;

  • Bir poşet Doğadan Cranberry Beyaz Çay.
  • Çaykur'un bergamot aromalı demlik Burcum yeşil çayındadan bir tutam (1 çay kaşığı olabilir)
  • Tarçın kabuğu, 
  • 1-2 yaprak taze nane.
koyuyorum. Bütün bunların üzerine  4-5 damla da limon sıkarsanız hem sağlık, hem de tat açısından muhteşem bir karışıma sahip oluyorsunuz. 

3-4 dakika demledikten sonra french pressi bastırıp, afiyetle çayınızı içebilirsiniz :) 

Afiyet olsun! Unutmayın; sağlıklı yaşam her zaman önceliğimiz olmalı.

Beyaz ve Yeşil Çay ile Sağlıklı Yaşam



2 yorum :

  1. Size yeşil çay ve daha onlarca çay çeşidinin bulunduğu, son derece güzel dekore edilmiş, İstanbul Kazasker'de bulunan, "Asia Chai Art" adlı çay dükkanını öneririm. Orada bir çay için, beğendiklerinizi satın alın ve keyfinize keyif katın derim. Bundan önce içtiğiniz yeşil çayı, buradakiler ile karşılaştırın. Online alışveriş imkanı da var. Saygılar

    YanıtlaSil
  2. Harika! Çok teşekkürler, en kısa zamanda gidip deneyeceğim ve hatta beğenirsem ki beğeneceğime eminim hakkında inceleme yazısı yazacağım :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)