Kahve
keyfi ben ve benim gibi bir çokları için çok ayrı bir yerde. Bazen uykumuzu
açmak için, bazen kitap okuma zevkimize eşlik etmesi için, bazen dışarda kar
yağarken manzarayı izlemek bazense serin bir yaz gecesinde mehtaba eşlik etmek
için. Sabah kalktığınızda mis gibi taze
çekilmiş kahve kokusunu içinize çekmek günün güzel geçeceğinin en büyük işareti
değil midir?
Kahve Kokusu.. Bağ ağrısını geçirir, mutluluk verir değil mi? |
Kısacası
her mevsim, her gün, her gece, her an kahve keyfi hepimiz için vazgeçilmez ve
hayatımızın bir parçası. İnsan elbette en iyi kahveyi, en iyi şekilde içmek
istiyor ki bu binlerce yıllık kültürün günümüze getirdiği lezzetten daha fazla
keyif alabilsin. Eğer sizde suda çözünebilen hazır kahvelerin sunta gibi
tadından bıkmışsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Ben
de bir süredir bir çok kahve çeşidini ve kahve yapım yolunu tecrübe ediyorum.
Makineye gerek var mı? Nasıl bir kahve makinası almalıyım? En iyi kahve
türü/çeşidi ne? French Press yeterli midir?
Açıkçası
bu herkesin zevkine ve keyfine göre değişebilecek bir şey olmakla beraber,
muhteşem bir kahve lezzeti için bir çok faktör var. Sıra sıra kendi
tercihlerimle beraber sizlere ucuz ve kolay ama en lezzetli kahve içimini en
çok dikkat etmeniz faktörlerle beraber kahvemi yudumlarken anlatacağım :)
Bodum Marka French Pressleri Starbucks Şubelerinde Bulabilirsiniz. |
Piyasada
bir çok marka ve çeşit French Press bulmak mümkün. Bazısı çok ucuz, bazısı
gereksiz pahalı. Bildiğimiz şey var ki yalıtım olsun, ısı iletimi olsun
hepsinin özelliği ve yarattığı etki birbirinden farklı. Uzun bir sure en iyi
French press nerede var diye araştırma yaptığımda en kalitesinin ve kahve
yapmak için en uygunun Starbucks’da satılmakta olan BODUM marka French pressler olduğunu gördüm ve hemen bir tane
edindim. Size de gönülden tavsiye ediyorum ki bunca zamandır kullanmama ragmen
bir önceki French pressim gibi paslanma
yapmadı.
Kahvemizi
French Press ile yapmaya karar verdikten ve BODUM marka French Pressimizi
aldıktan sonra gelelim en önemli faktörlere. Kahvenin lezzeti için nelere dikkat etmeliyiz?
Kahvenin Tazeliği iyi bir kahve için en
önemli faktör; öyle ki kahveyi öğüttükten 1-2 saat içinde kahve o güzel
aromasını yitirmeye başlıyor. Dolayısıyla elinizde 10 bin TL değerinde
profesyonel kahve makineleri olsa bile taze kahve yoksa, hiçbir şekilde kahve
lezzetine erişemezsiniz. Buna çözüm
Starbucks’dan, Tchibo’dan aldığımız kahveleri 20’şer gram, 50’şer gram
öğüterek kullanmak olabilir ama bu hem çok zahmetli bir iş hem de 25 gram
çekseniz bile 2. Bardak kahvenizi içerken aradan zaman geçeceği için o lezzet
ve aromayı alamayacaksınız. Peki ne yapmalı? En mantıklısı kahvenizi çekirdek halinde alıp, hemen içmeden önce
içeceğiniz miktarda öğütmek!
Kahvenizi hemen içmeden önce öğütmek o
kadar da kolay değil elbette. Bunun için piyasada Premier’in yaklaşık 30 TL
civarında kahve öğütücü makineleri var ama bunlar kahveyi öğütürken bıçak
kullandığı için kahvenin aromasını ve tadını bozuyorlar. Yine piyasaya
baktığımızda değirmen yöntemiyle öğüten öğütücü makinelerin fiyatları ise
400-500 TL den başlıyor. Bu fiyatları vermeye asla değmeyeceğinden, en iyi
kahve lezzeti için biraz nostaljik, biraz uğraştırıcı ama babadan kalma en ucuz
ve en etkili yöntemi kullanıyoruz; El
Değirmenleri!
İster Eminönü'nde kendi merkezinden isterseniz buradan alabilirsiniz |
Bu
işin ehlileri, aile mesleğini yıllardır sürdüren Sözen marka el değirmenleri kahve
öğütmek için en iyi alternatif! 25-30 TL aralığında değişen bu el
değirmenlerine şu siteden sipariş verebilir; ( BARİSTA ), şu linkten ise Sözen
El Değirmenlerini inceyebilirsiniz. Sözen marka el değirmenimiz ile kahvemizi
hemen içmeden önce kolay bir şekilde elimizle öğütüp, kahvemizi hazırlamadan
önce öğütme inceliğine dikkat etmemiz gerekiyor. French Press de filtre kahve
yapmaya uygun inceliğin, - Türk kahvesini düşünürseniz - ona göre biraz daha
kalın olması gerekiyor.Bazıları ise bunu küçük bir bulgur tanesi veya onun
yarısı kadar olduğunu söylüyor. Bu ince öğütme ayarını el değirmeninin hemen
altındaki vidayı sıkarak ya da gevşeterek yapabiliyorsunuz. Dikkat! El Değirmeninizi alırken, mutlaka
öğütücü incelik ayarının yapılabildiğine ve bunun için vidası olduğuna emin
olun. Eğer el değirmeninizi Sözen’in Eminönündeki yerinden alırsanız, size
bu inceliğin nasıl ayarlandığını ve hangi inceliğin en doğru olduğunu
söyleyeceklerdir.
Aroma,
kahvenin lezzetidir. Tüm bu uğraşlarımız kahvenin aromasını korumak içinken; bu
kadar zahmet ettikten sonra bir iki bilinmeyen ama kritik hata yaparak aromayı
yok etmek istemeyiz. Daha önceki French
press ve çay demleme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın! Burada yapılan en büyük iki hata suyun kaynar sıcaklıkta olması ve suyun
kahvenin üzerine dökülmesidir. Kaynar suyu kahvenin üzerine dökmek;
kahvenin aromasını nispeten kaybetmesine yol açacaktır. ( Aynı şekilde çay demlerken Türk milleti
olarak genel alışkanlığımız çayı çaydanlığa koyup, ardından kaynar su koymaktır
ki bu baştan aşağı yanlıştır.) Yapılması
gereken şudur ki; kettleda kaynattığımız kaynar suyun sıcaklığının 1-2
dakika bekleyerek 80-90 derece civarına düşmesini sağladıktan sonra önce suyu
French presse dökmeli, ardından yeni öğütülmüş kahvemizi üzerine
dökmeliyiz. Bu şekilde kahvemizi esktra
aroma / tat kaybından korumuş olacağız.
Size
şu ana kadar kahve yapımında herkesin uygulaması ve dikkat etmesi gereken
incelikleri, püf noktaları objektif bir şekilde sundum ama yazım bu noktadan
itibaren kahve çeşit/türü tavsiyesi vereceğim için tamamen kişisel zevke ve
görüşe dayalıdır.
Bu
kadar inceliği öğrendik, uygulama vakti geldi diyorsak zaman kahve alma zamanıdır! Hangi kahveyi almalıyız? Starbucks mı
iyi Tchibo mu? Yoksa daha iyisi var mı? gibi soruların cevabını uzun bir süre
çeşit çeşit kahve deneyerek aradım ve hala arıyorum. Bu ciddi anlamda çok öznel
ve herkesin zevkine, istediği tada, damağına göre değişecek bir durum ve
“kesinlikle” şunu al gibi tavsiyeler beklentileri karşılamayacaktır. Bu açıdan
spesifik bir kahve ismi vermek yerine, sizin kendiniz deneyip, kendi kahve damak zevkinizi oluşturarak
favori kahvenizi seçmeniz en doğrusu olacaktır.
Genel
performansa bakıcak olursak; daha pahalı olsalar da ve en düşük 250 gram kahve
çekirdeğini paket halinde alabiliyor olsanız da Starbucks’un kahveleri Tchibo’ya göre daha iyi. Ben Starbucks’tan ne yumuşak ne sert bir
içime sahip, orta sertlikte olan Kenya ve arada Guatemala Antigua kahvesini alıyorum, ikisine de oldukça tavsiye eder ve deneminiz öneririm. ( Bu tavsiyem şu ana kadar içtiğim en güzel
filtre kahve olan Avusturyalı kahveci Julius Meinl kahvelerini içebileceğiniz
Karaköy – Karabatak Kafe’de satılıyorsa
geçerli değildir tabii ki! J ) Yine
bu noktada kahve tazeliğine dikkat etmek adına kahvenin ne zaman kavrulduğu büyük önem kazanıyor. Bunu takip etmek
zor ama en yakın zamanda kavrulmuş kahveler çok daha fazla lezzetini, aromasını
koruyacaktır zira en geç 1-2 ay içerisinde öğütmeseniz bile kavrulan kahve
çekirdekleri aromasını, lezzetini yitirmeye başlıyor.Benim gibi çok sık
gittiğiniz ve elemanlarıyla sıkı fıkı olduğunuz bir Starbucks şubesi varsa;
size yeni gelen ve yakın zamanda kavrulan kahvelerin haberini verecektir J
Ufak
bir öneri: Starbucks’a kahveler yurt dışından kavrulmuş bir vaziyette çekirdek
halinde geldiği için; gelene kadar 1 ay
gibi bir vakit geçmekte ve o vakitte yine kahve öğütülmese bile tazeliğini,
iliklerinize kadar işleyen mis kahve kokusunun güzelliğini yitirmektedir. Buna
da bir care var mı, ne yapalım? derseniz benim de zaman zaman kullandığım Barista Sepeti sitesini kullanabilirsiniz.
Kahve siparişi geçtiğiniz gün kahveyi kavuruyorlar, hemen kargoya veriyorlar ve
size o taptaze bir şekilde ulaşıyor. Bu
kadar taze bir kahveye layık olabilmek için yazıda bahsettiğimiz noktalara da
dikkat edildiğinde; ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor.
Çok güzel bir kahve keyfi için özetlemek
gerekirse;
1)
Starbucks’tan Bode marka French press ve
hazır gitmişten yakın zamanda kavrulmuş Kenya çeşit çekirdek kahve alıyoruz.
2)
Aldığımız kahvenin içeceğimiz kadarını ( 10
gram genelde – 2 tatlı kaşığı ) henüz yeni satın aldığımız ve vidasını
kullanarak French press kahve için kalınlık-incelik ayarı yaptığımız Sözen El
Değirmeni ile öğütüyoruz.
3) Kettleda suyu kaynatıp, 1-2 dakika su
sıcaklığının 80-90 derece dolaylarına düşmesini bekledikten sonra French presse
önce suyu, ardından istenilen miktarda kahveyi koyuyoruz ve 4-5 dakika
bekledikten sonra French pressimizi kullanarak mutlaka seramik bardağa
boşalttığımız kahvemizin yudum yudum keyfimize varıyoruz J
Siz
siz olun bu kadar basit ama pek bilinmeyen şeyleri öğrenmediğiniz, yapmaya
üşendiğiniz veya yapmadığınız için kahve
keyfinizden asla feragat etmeyin ve bu yazıyı okuduktan sonra güzel bir kahvenin lezzetini yudumlayın!
Not: Kahve konusu oldukça derin, herkesin
az çok bilgi sahibi olduğu ve seveninin çok olduğu bir konu. Bundan dolayı;
sizlerin de en iyi kahve keyfi için yorumlarınızı, önerilerinizi bekliyoruz!
Çok güzel bir yazı olmuş.Kahve dünyasına adım atmak isteyenler için oldukça önemli bilgiler içeriyor.Ellerinize sağlık.
YanıtlaSilRica ederim, faydalı olduysa ne mutlu bana. Kahve gerçekten ayrı bir keyif ve sanat, insan alıştıkça, içine girdikçe daha da zevk ve keyif alıyor. Aramıza hoş geldiniz, afiyet olsun :)
Silfrench presste 4-5 dakikalık demlenme süresi kahvenin soğumasına yol açmıyor mu?bence açıyor.ılık kahve içiyorsunuz resmen.elektrikli makinada biraz daha sıcak oluyor.. ne dersiniz?
SilHaklısınız, Frensh Press kahve pahalı makinalara bile taş çıkartırken tek dezavantajı bu ama basit bir taktikle bunu da eleyebilirsiniz. Kettle kaynattığınız suyu french presse döküyorsunuz, yeniden kettle su kaynatıyorsunuz. French Pressinizi ısıttınız,ketttledaki kaynamış suyu french presse dökerken, french pressteki hali hazırdaki sıcak suyu da bardağa koyuyorsunuz, bardağı ısıtıyorsunuz. Sıcak French Presste ısıyı daha az kaybederek demlendikten sonra, bardaktaki suyu dökerek sıcak bardağa kahvenizi koyuyorsunuz böylece soğumadan kahve keyfi yapabiliyorsunuz :)
SilBen işi abartarak sıcak su dolu kaba yerleştiriyorum french pressi :) Böylece ısı kaybetmiyor pek.
SilMerhaba Kahve Dostları;
SilÖncelikle yazı ve konu son derece güzel. Emeğe Sağlık. www.onefreshcup.net sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Yukarıda şikayet ettiğiniz tüm sorunların çözümü bu sitede. Ekonomik ve ergonomik. Kahve ile kalın.
çok akıcı ve açıklayıcı bir yazı olmuş zevkle okudum ��
YanıtlaSilBeğendiyseniz ne mutlu bana, güzel günler dilerim.
SilGecenin bu saatinde kahve makinesi ararken okudum yazınızı ellerinize sağlık.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, afiyet olsun. Gecenin bu saatinde ayakta olmanız kahve sever olmanızı doğrular gibi :)
SilElinize sağlık, güzel bir yazı olmuş.
YanıtlaSilAfiyet olsun :)
SilMerhaba yazınız çok yol gösterici ve doğru olmuş. Bu sözen öğütücü konusuna da değinmişken öğütücünün ayarı ile ilgili bir bilgi eklemek isterim. Öğütücünün alttaki vidasından en kalın ayardan bir tam tur geri çevirdiğinizde french press ayarına ulaşırsınız.
YanıtlaSilTeşekkür ederiz Tuğrul Bey, iyi kahve keyifleri dileriz.
SilBu dediğinizi deneyeceğim, daha farklı biliyordum, bilgi için teşekkürler :)
Kesinlikle katılıyorum Bedreddin Bey, iş yerinde hazır kahvenin iğrençliğine tahammül edemedik, filtre kahve makinası aldık :) İnsan alışmaya görsün!
YanıtlaSilDediğiniz çok mantıklı, ben de o malzeme yok ama bir şekilde denk gelirsem yapacağım.
http://bis.bitenekadar.net/1/1/6/8/ozel-ahsap-cekmeceli-kahve-degirmeni-116819_5_1.jpg?v=91
YanıtlaSilBu tür değirmen kullansak olur mu ?
Müthiş bir inceleme olmus okurken cok keyifliydi emeğinize çok çok sağlık
YanıtlaSilÖğütücü olarak Delonghi KG79 tavsiye ederim. Fiyatı 130 TL civarında şu anda ve bıçak yerine değirmenli.
YanıtlaSilBoşverdim kahve makinesini. Starbucks'tan kahveyi öğüttürüp almayı düşünüyordum ama koku ve tadının gitmesinden endişeliydim. Bu yazıyı okuyup vazgeçtim. Öğütücüyü almayı düşünüyorum.
YanıtlaSilÇok iyi bir yazı olmuş
Teşekkürler
Filtre kahve tavsiyeniz hangi marka iyisi tsk
YanıtlaSilÇok aydınlatıcı ve güzel bir yazı. Çok teşekkürler... Ücretine bakmaksızın en iyi kahveyi hazırlar diyebileceğiniz kahve makinesi marka ve modeli verebilir misiniz?
YanıtlaSilBu kadar açıklayıcı olunabilirdi, bütün sorularıma cevap aldım teşekkürler :))
YanıtlaSilGüzel inceleme için teşekkürler. Evet kahve öğütüldükten hemen sonra demlenmeli fakat Her sabah kahve çekirdeklerini öğütmek zaman kaybı ve biraz sıkıcı. Bunu çok özel anlarda ya da vakit bolsa yapabilirim şahsım adına.
YanıtlaSilBu arada ben (öznel olarak) starbucks'ın tchibo kahvelerinden daha iyi olduğumu düşünmüyorum :))
Ben genelde tchibodan haftalık Guatemala grande yada daha yumuşak içim için brazil mind kullanıyorum tavsiye ederim.Tchibo da bir çetele veriyorlar Her 700gramda 100gram kahve hediye ediyorlar güzel bir uygulama kahve dünyası'nda da böyle bir uygulama olduğunu duymuştum. Starbucks ta var mı bilmiyorum.
Oncelikle cok keyifle okunacak bir yazi olmus , bilgiler icin tesekkurler.Benim size bir sorum olacak, frenchpress yerine syphon yontemi ile demlenen filtre kahvelerin arasinda sizce fark var mi? Arkadaslarim cok farkli oldugunu ve syphon yontemi ile yapilan filtre kahvenin tadi aromasi ve sicakligini daha iyi muhafaza ettigini soyluyorlar
YanıtlaSilharika bir yazı olmuş, karar vermemde çok yardımcı oldu. ellerinize sağlık.
YanıtlaSil''Yine piyasaya baktığımızda değirmen yöntemiyle öğüten öğütücü makinelerin fiyatları ise 400-500 TL den başlıyor. Bu fiyatları vermeye asla değmeyeceğinden, en iyi kahve lezzeti için biraz nostaljik, biraz uğraştırıcı ama babadan kalma en ucuz ve en etkili yöntemi kullanıyoruz'' bu cümleden sonrasını okumaya gerek yok yanlış bilgileri kafadan verdi zaten
YanıtlaSilevet kahve kokusundan çok reklam kokusu alınıyor.
YanıtlaSilKahve içmek çok güzel eski yıllarda kahvenin yanında likör iniliyormuş bugün yinede çok güzel çikolata çok yakışıyor yanında özellikle damla sakızlı kahve harika
YanıtlaSilMukemmel
YanıtlaSil