1 Eylül 2013 Pazar

En Güzel Kahve Keyfi için… Ne Yapmalı, Ne Almalı?


Kahve keyfi ben ve benim gibi bir çokları için çok ayrı bir yerde. Bazen uykumuzu açmak için, bazen kitap okuma zevkimize eşlik etmesi için, bazen dışarda kar yağarken manzarayı izlemek bazense serin bir yaz gecesinde mehtaba eşlik etmek için. Sabah kalktığınızda mis gibi taze çekilmiş kahve kokusunu içinize çekmek günün güzel geçeceğinin en büyük işareti değil midir?

En Güzel Kahve Keyfi İçin..
Kahve Kokusu.. Bağ ağrısını geçirir, mutluluk verir değil mi?

Kısacası her mevsim, her gün, her gece, her an kahve keyfi hepimiz için vazgeçilmez ve hayatımızın bir parçası. İnsan elbette en iyi kahveyi, en iyi şekilde içmek istiyor ki bu binlerce yıllık kültürün günümüze getirdiği lezzetten daha fazla keyif alabilsin. Eğer sizde suda çözünebilen hazır kahvelerin sunta gibi tadından bıkmışsanız, bu yazıyı mutlaka okumalısınız.

Devamı için aşağıya tıklayınız!


Ben de bir süredir bir çok kahve çeşidini ve kahve yapım yolunu tecrübe ediyorum. Makineye gerek var mı? Nasıl bir kahve makinası almalıyım? En iyi kahve türü/çeşidi ne? French Press yeterli midir?

Açıkçası bu herkesin zevkine ve keyfine göre değişebilecek bir şey olmakla beraber, muhteşem bir kahve lezzeti için bir çok faktör var. Sıra sıra kendi tercihlerimle beraber sizlere ucuz ve kolay ama en lezzetli kahve içimini en çok dikkat etmeniz faktörlerle beraber kahvemi yudumlarken anlatacağım :) 

Öncelikle Filtre kahve makinesi gerçekten şart mıdır yoksa French press yeterli midir sorusuna cevap vermemiz gerekiyor. Makineler genelde kahveyi kendileri öğüttükleri ve öğütme esnasında bıçak kullandıkları için kahve çekirdeklerinin acı tadı kendini kahveye veriyor ve kahvenin tadı bozuluyor. Kahve çekirdeklerinin değirmen mantığıyla öğütülmesi gerekiyor ( bunu daha sonra açıklayacağım ) ancak piyasada değirmen usulü ile kahve öğüten makine hem çok az, hem de çok pahalı. Haliyle orta halli alacağınız herhangi bir filter kahve makinesi size hem tatmin etmeyecek, hem de birazdan anlatacağım şekilde yaptığınız kahvenize göre daha az lezzetli olacaktır. Bundan dolayı iyi marka bir French press ile yapılan kahve size tatmin edici ve masraflı olmayan bir lezzet sunacaktır.

Bodum Marka French Pressleri Starbucks Şubelerinde Bulabilirsiniz.

Piyasada bir çok marka ve çeşit French Press bulmak mümkün. Bazısı çok ucuz, bazısı gereksiz pahalı. Bildiğimiz şey var ki yalıtım olsun, ısı iletimi olsun hepsinin özelliği ve yarattığı etki birbirinden farklı. Uzun bir sure en iyi French press nerede var diye araştırma yaptığımda en kalitesinin ve kahve yapmak için en uygunun Starbucks’da satılmakta olan BODUM marka French pressler olduğunu gördüm ve hemen bir tane edindim. Size de gönülden tavsiye ediyorum ki bunca zamandır kullanmama ragmen bir önceki  French pressim gibi paslanma yapmadı.

Kahvemizi French Press ile yapmaya karar verdikten ve BODUM marka French Pressimizi aldıktan sonra gelelim en önemli faktörlere. Kahvenin lezzeti için nelere dikkat etmeliyiz?

Kahvenin Tazeliği iyi bir kahve için en önemli faktör; öyle ki kahveyi öğüttükten 1-2 saat içinde kahve o güzel aromasını yitirmeye başlıyor. Dolayısıyla elinizde 10 bin TL değerinde profesyonel kahve makineleri olsa bile taze kahve yoksa, hiçbir şekilde kahve lezzetine erişemezsiniz. Buna çözüm  Starbucks’dan, Tchibo’dan aldığımız kahveleri 20’şer gram, 50’şer gram öğüterek kullanmak olabilir ama bu hem çok zahmetli bir iş hem de 25 gram çekseniz bile 2. Bardak kahvenizi içerken aradan zaman geçeceği için o lezzet ve aromayı alamayacaksınız. Peki ne yapmalı? En mantıklısı kahvenizi çekirdek halinde alıp, hemen içmeden önce içeceğiniz miktarda öğütmek!

Kahvenizi hemen içmeden önce öğütmek o kadar da kolay değil elbette. Bunun için piyasada Premier’in yaklaşık 30 TL civarında kahve öğütücü makineleri var ama bunlar kahveyi öğütürken bıçak kullandığı için kahvenin aromasını ve tadını bozuyorlar. Yine piyasaya baktığımızda değirmen yöntemiyle öğüten öğütücü makinelerin fiyatları ise 400-500 TL den başlıyor. Bu fiyatları vermeye asla değmeyeceğinden, en iyi kahve lezzeti için biraz nostaljik, biraz uğraştırıcı ama babadan kalma en ucuz ve en etkili yöntemi kullanıyoruz; El Değirmenleri! 


İster Eminönü'nde kendi merkezinden isterseniz buradan alabilirsiniz

Bu işin ehlileri, aile mesleğini yıllardır sürdüren Sözen marka el değirmenleri  kahve öğütmek için en iyi alternatif! 25-30 TL aralığında değişen bu el değirmenlerine şu siteden sipariş verebilir; ( BARİSTA ), şu linkten ise Sözen El Değirmenlerini inceyebilirsiniz. Sözen marka el değirmenimiz ile kahvemizi hemen içmeden önce kolay bir şekilde elimizle öğütüp, kahvemizi hazırlamadan önce öğütme inceliğine dikkat etmemiz gerekiyor. French Press de filtre kahve yapmaya uygun inceliğin, - Türk kahvesini düşünürseniz - ona göre biraz daha kalın olması gerekiyor.Bazıları ise bunu küçük bir bulgur tanesi veya onun yarısı kadar olduğunu söylüyor. Bu ince öğütme ayarını el değirmeninin hemen altındaki vidayı sıkarak ya da gevşeterek yapabiliyorsunuz. Dikkat! El Değirmeninizi alırken, mutlaka öğütücü incelik ayarının yapılabildiğine ve bunun için vidası olduğuna emin olun. Eğer el değirmeninizi Sözen’in Eminönündeki yerinden alırsanız, size bu inceliğin nasıl ayarlandığını ve hangi inceliğin en doğru olduğunu söyleyeceklerdir.

Aroma, kahvenin lezzetidir. Tüm bu uğraşlarımız kahvenin aromasını korumak içinken; bu kadar zahmet ettikten sonra bir iki bilinmeyen ama kritik hata yaparak aromayı yok etmek istemeyiz. Daha önceki French press ve çay demleme alışkanlıklarınızı bir kenara bırakın! Burada yapılan en büyük  iki hata suyun kaynar sıcaklıkta olması ve suyun kahvenin üzerine dökülmesidir. Kaynar suyu kahvenin üzerine dökmek; kahvenin aromasını nispeten kaybetmesine yol açacaktır.  ( Aynı şekilde çay demlerken Türk milleti olarak genel alışkanlığımız çayı çaydanlığa koyup, ardından kaynar su koymaktır ki bu baştan aşağı yanlıştır.) Yapılması gereken şudur ki; kettleda kaynattığımız kaynar suyun sıcaklığının 1-2 dakika bekleyerek 80-90 derece civarına düşmesini sağladıktan sonra önce suyu French presse dökmeli, ardından yeni öğütülmüş kahvemizi üzerine dökmeliyiz.  Bu şekilde kahvemizi esktra aroma / tat kaybından korumuş olacağız.

Size şu ana kadar kahve yapımında herkesin uygulaması ve dikkat etmesi gereken incelikleri, püf noktaları objektif bir şekilde sundum ama yazım bu noktadan itibaren kahve çeşit/türü tavsiyesi vereceğim için tamamen kişisel zevke ve görüşe dayalıdır.

Bu kadar inceliği öğrendik, uygulama vakti geldi diyorsak zaman kahve alma zamanıdır! Hangi kahveyi almalıyız? Starbucks mı iyi Tchibo mu? Yoksa daha iyisi var mı? gibi soruların cevabını uzun bir süre çeşit çeşit kahve deneyerek aradım ve hala arıyorum. Bu ciddi anlamda çok öznel ve herkesin zevkine, istediği tada, damağına göre değişecek bir durum ve “kesinlikle” şunu al gibi tavsiyeler beklentileri karşılamayacaktır. Bu açıdan spesifik bir kahve ismi vermek yerine, sizin kendiniz deneyip,  kendi kahve damak zevkinizi oluşturarak favori kahvenizi seçmeniz en doğrusu olacaktır.



Genel performansa bakıcak olursak; daha pahalı olsalar da ve en düşük 250 gram kahve çekirdeğini paket halinde alabiliyor olsanız da Starbucks’un kahveleri Tchibo’ya göre daha iyi.  Ben Starbucks’tan ne yumuşak ne sert bir içime sahip, orta sertlikte olan Kenya  ve arada Guatemala Antigua kahvesini alıyorum, ikisine de oldukça tavsiye eder ve deneminiz öneririm. ( Bu tavsiyem şu ana kadar içtiğim en güzel filtre kahve olan Avusturyalı kahveci Julius Meinl kahvelerini içebileceğiniz Karaköy – Karabatak Kafe’de  satılıyorsa geçerli değildir tabii ki! J )   Yine bu noktada kahve tazeliğine dikkat etmek adına kahvenin ne zaman kavrulduğu büyük önem kazanıyor. Bunu takip etmek zor ama en yakın zamanda kavrulmuş kahveler çok daha fazla lezzetini, aromasını koruyacaktır zira en geç 1-2 ay içerisinde öğütmeseniz bile kavrulan kahve çekirdekleri aromasını, lezzetini yitirmeye başlıyor.Benim gibi çok sık gittiğiniz ve elemanlarıyla sıkı fıkı olduğunuz bir Starbucks şubesi varsa; size yeni gelen ve yakın zamanda kavrulan kahvelerin haberini verecektir J

Ufak bir öneri: Starbucks’a kahveler yurt dışından kavrulmuş bir vaziyette çekirdek halinde geldiği için; gelene kadar  1 ay gibi bir vakit geçmekte ve o vakitte yine kahve öğütülmese bile tazeliğini, iliklerinize kadar işleyen mis kahve kokusunun güzelliğini yitirmektedir. Buna da bir care var mı, ne yapalım? derseniz benim de zaman zaman kullandığım Barista Sepeti sitesini kullanabilirsiniz. Kahve siparişi geçtiğiniz gün kahveyi kavuruyorlar, hemen kargoya veriyorlar ve size o taptaze bir şekilde ulaşıyor. Bu kadar taze bir kahveye layık olabilmek için yazıda bahsettiğimiz noktalara da dikkat edildiğinde; ortaya muhteşem bir lezzet çıkıyor.


Çok güzel bir kahve keyfi için özetlemek gerekirse;

1)    Starbucks’tan Bode marka French press ve hazır gitmişten yakın zamanda kavrulmuş Kenya çeşit çekirdek kahve alıyoruz.
2)    Aldığımız kahvenin içeceğimiz kadarını ( 10 gram genelde – 2 tatlı kaşığı ) henüz yeni satın aldığımız ve vidasını kullanarak French press kahve için kalınlık-incelik ayarı yaptığımız Sözen El Değirmeni ile öğütüyoruz.
3)  Kettleda suyu kaynatıp, 1-2 dakika su sıcaklığının 80-90 derece dolaylarına düşmesini bekledikten sonra French presse önce suyu, ardından istenilen miktarda kahveyi koyuyoruz ve 4-5 dakika bekledikten sonra French pressimizi kullanarak mutlaka seramik bardağa boşalttığımız kahvemizin yudum yudum keyfimize varıyoruz J

Siz siz olun bu kadar basit ama pek bilinmeyen şeyleri öğrenmediğiniz, yapmaya üşendiğiniz veya yapmadığınız  için kahve keyfinizden asla feragat etmeyin ve bu yazıyı okuduktan sonra güzel bir kahvenin lezzetini yudumlayın!



Not: Kahve konusu oldukça derin, herkesin az çok bilgi sahibi olduğu ve seveninin çok olduğu bir konu. Bundan dolayı; sizlerin de en iyi kahve keyfi için yorumlarınızı, önerilerinizi bekliyoruz!

29 yorum :

  1. Çok güzel bir yazı olmuş.Kahve dünyasına adım atmak isteyenler için oldukça önemli bilgiler içeriyor.Ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, faydalı olduysa ne mutlu bana. Kahve gerçekten ayrı bir keyif ve sanat, insan alıştıkça, içine girdikçe daha da zevk ve keyif alıyor. Aramıza hoş geldiniz, afiyet olsun :)

      Sil
    2. french presste 4-5 dakikalık demlenme süresi kahvenin soğumasına yol açmıyor mu?bence açıyor.ılık kahve içiyorsunuz resmen.elektrikli makinada biraz daha sıcak oluyor.. ne dersiniz?

      Sil
    3. Haklısınız, Frensh Press kahve pahalı makinalara bile taş çıkartırken tek dezavantajı bu ama basit bir taktikle bunu da eleyebilirsiniz. Kettle kaynattığınız suyu french presse döküyorsunuz, yeniden kettle su kaynatıyorsunuz. French Pressinizi ısıttınız,ketttledaki kaynamış suyu french presse dökerken, french pressteki hali hazırdaki sıcak suyu da bardağa koyuyorsunuz, bardağı ısıtıyorsunuz. Sıcak French Presste ısıyı daha az kaybederek demlendikten sonra, bardaktaki suyu dökerek sıcak bardağa kahvenizi koyuyorsunuz böylece soğumadan kahve keyfi yapabiliyorsunuz :)

      Sil
    4. Ben işi abartarak sıcak su dolu kaba yerleştiriyorum french pressi :) Böylece ısı kaybetmiyor pek.

      Sil
    5. Merhaba Kahve Dostları;
      Öncelikle yazı ve konu son derece güzel. Emeğe Sağlık. www.onefreshcup.net sitesini ziyaret etmenizi öneririm. Yukarıda şikayet ettiğiniz tüm sorunların çözümü bu sitede. Ekonomik ve ergonomik. Kahve ile kalın.

      Sil
  2. çok akıcı ve açıklayıcı bir yazı olmuş zevkle okudum ��

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiyseniz ne mutlu bana, güzel günler dilerim.

      Sil
  3. Gecenin bu saatinde kahve makinesi ararken okudum yazınızı ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, afiyet olsun. Gecenin bu saatinde ayakta olmanız kahve sever olmanızı doğrular gibi :)

      Sil
  4. Elinize sağlık, güzel bir yazı olmuş.

    YanıtlaSil
  5. Merhaba yazınız çok yol gösterici ve doğru olmuş. Bu sözen öğütücü konusuna da değinmişken öğütücünün ayarı ile ilgili bir bilgi eklemek isterim. Öğütücünün alttaki vidasından en kalın ayardan bir tam tur geri çevirdiğinizde french press ayarına ulaşırsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiz Tuğrul Bey, iyi kahve keyifleri dileriz.

      Bu dediğinizi deneyeceğim, daha farklı biliyordum, bilgi için teşekkürler :)

      Sil
  6. Kesinlikle katılıyorum Bedreddin Bey, iş yerinde hazır kahvenin iğrençliğine tahammül edemedik, filtre kahve makinası aldık :) İnsan alışmaya görsün!

    Dediğiniz çok mantıklı, ben de o malzeme yok ama bir şekilde denk gelirsem yapacağım.

    YanıtlaSil
  7. http://bis.bitenekadar.net/1/1/6/8/ozel-ahsap-cekmeceli-kahve-degirmeni-116819_5_1.jpg?v=91

    Bu tür değirmen kullansak olur mu ?

    YanıtlaSil
  8. Müthiş bir inceleme olmus okurken cok keyifliydi emeğinize çok çok sağlık

    YanıtlaSil
  9. Öğütücü olarak Delonghi KG79 tavsiye ederim. Fiyatı 130 TL civarında şu anda ve bıçak yerine değirmenli.

    YanıtlaSil
  10. Boşverdim kahve makinesini. Starbucks'tan kahveyi öğüttürüp almayı düşünüyordum ama koku ve tadının gitmesinden endişeliydim. Bu yazıyı okuyup vazgeçtim. Öğütücüyü almayı düşünüyorum.
    Çok iyi bir yazı olmuş
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  11. Filtre kahve tavsiyeniz hangi marka iyisi tsk

    YanıtlaSil
  12. Çok aydınlatıcı ve güzel bir yazı. Çok teşekkürler... Ücretine bakmaksızın en iyi kahveyi hazırlar diyebileceğiniz kahve makinesi marka ve modeli verebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  13. Bu kadar açıklayıcı olunabilirdi, bütün sorularıma cevap aldım teşekkürler :))

    YanıtlaSil
  14. Güzel inceleme için teşekkürler. Evet kahve öğütüldükten hemen sonra demlenmeli fakat Her sabah kahve çekirdeklerini öğütmek zaman kaybı ve biraz sıkıcı. Bunu çok özel anlarda ya da vakit bolsa yapabilirim şahsım adına.
    Bu arada ben (öznel olarak) starbucks'ın tchibo kahvelerinden daha iyi olduğumu düşünmüyorum :))

    Ben genelde tchibodan haftalık Guatemala grande yada daha yumuşak içim için brazil mind kullanıyorum tavsiye ederim.Tchibo da bir çetele veriyorlar Her 700gramda 100gram kahve hediye ediyorlar güzel bir uygulama kahve dünyası'nda da böyle bir uygulama olduğunu duymuştum. Starbucks ta var mı bilmiyorum.

    YanıtlaSil
  15. Oncelikle cok keyifle okunacak bir yazi olmus , bilgiler icin tesekkurler.Benim size bir sorum olacak, frenchpress yerine syphon yontemi ile demlenen filtre kahvelerin arasinda sizce fark var mi? Arkadaslarim cok farkli oldugunu ve syphon yontemi ile yapilan filtre kahvenin tadi aromasi ve sicakligini daha iyi muhafaza ettigini soyluyorlar

    YanıtlaSil
  16. harika bir yazı olmuş, karar vermemde çok yardımcı oldu. ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. ''Yine piyasaya baktığımızda değirmen yöntemiyle öğüten öğütücü makinelerin fiyatları ise 400-500 TL den başlıyor. Bu fiyatları vermeye asla değmeyeceğinden, en iyi kahve lezzeti için biraz nostaljik, biraz uğraştırıcı ama babadan kalma en ucuz ve en etkili yöntemi kullanıyoruz'' bu cümleden sonrasını okumaya gerek yok yanlış bilgileri kafadan verdi zaten

    YanıtlaSil
  18. evet kahve kokusundan çok reklam kokusu alınıyor.

    YanıtlaSil
  19. Kahve içmek çok güzel eski yıllarda kahvenin yanında likör iniliyormuş bugün yinede çok güzel çikolata çok yakışıyor yanında özellikle damla sakızlı kahve harika

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)