1 Şubat 2019 Cuma

Amsterdam Gezi Rehberi: Amsterdam'da Mutlaka Gitmeniz Gereken 10 Mekan!

Bisikletlerin hakim olduğu..
İnsanların huzurlu ve mutlu olduğu..
Herkesin birbirine saygılı olduğu, yolda birbirine gülümsediği..
Medeniyeti en ufak ayrıntısına kadar hisettiğiniz..
Yeşil ve doğayla içiçe, özgürlükler şehri..

Amsterdam'da ne yapılır? Nerelere gidilir? Amsterdam'da hava nasıldır? gibi soruları cevaplamak için bir gezi rehberi yazmaya karar vermiştim.Ancak gördüm ki internette bununla alakalı yüzlerce yazı var, blog var, hepsi aynı şeyi anlatıyor, aynı yerlerden bahsediyor, genel müzeler, coffee shoplar, yapılacak şeyler vs. yazıyor.

Hepsi birbirinin kopyası.

Evet müzeler, gezilecek yerler, tarihi değerler de önemli ama bir şehrin esas tadı kafelerinde oturup kahve içerken, sokaklarında kaybolurken, lokal publarda biranızı içip yerlilerle sohbet ederken çıkmıyor mu?

Bu yüzden Amsterdam'a 4 kez giden, son gidişimde de Amsterdam yerlisiyle gezen biri olarak farklı bir şey yapmalıyım dedim ve diğer yazı kaynaklarında bulamadığım, sizin de bulamayacağınız bir içerik hazırladım, bazıları lokal Amsterdam yerlilerinin bazıları turistlerin gittiği, Amsterdam'a gittiğinizde mutlaka uğramanız gereken 10 farklı mekanı yazdım :) Gece hayatı da dahil!

Vondel Park Amsterdam, Yellow Bike, Nature
Şehrin göbeğindeki cennet Vondelpark'tan çektiğim bir kare, Bisikletimin üzerinde çok huzurluydum..


Keyifli okumalar!

Devamı için aşağıya tıklayın!


Kuş Bakışı Amsterdam:


Öncelikle şunu belirtelim; Amsterdam'ı 3 bölgeye ayırabiliriz ancak şehir çok küçük, o yüzden yarım saatte bir uçtan diğer uca yürüyebiliyorsunuz. Bu bölgeler arasında da yarım saat ya var ya yok. Bu 3 bölgede de birer gece geçirilebilir.

1) Dam Square / Red Light District Bölgesi

 Tren istasyonundan indiğinizde karşınıza çıkan, en çok alışveriş mağazalarının olduğu, en turistik meydanlardan biridir Dam Square. Restoranlar, cafeler açısından da bizim Sultan Ahmet diyebiliriz. Hemen yanındaki Redlight bölgesi de hepinizin bildiği gibi sex ve drug turizminin döndüğü, en popüler ve kalabalık yer.

Dam Meydanı Amsterdam
Dam Meydanından bir görüntü

Red Light District Kızları Amsterdam
Meşhur Red Light District

2) Leidseplein

Gece hayatının kalbinin attığı yer diyebiliriz, en meşhur meydanlarından bir tanesi. Hem turistik, hem Dutchların takıldığı bölge. Bir çok restoran, cafe, bar, pub mevcut. Benim favorim!

Leidseplein'den bir kare, akşamları hareketli


3) Rembrandtplein

Leidseplein'e çok yakın başka bir meydan. Burası çok daha sakin, biraz daha elit ve Dutchların takıldığı bir bölge. Mekanlar biraz daha kaliteli, İstanbul'da Moda'yı andırıyor.

Rembrandtplein'den bir akşam, bisikletler meydana hakim
Artık en güzel mekanlara geçebiliriz :)

Amsterdam'da Mutlaka Görmeniz Gereken 10 Mekan/Cafe/Restaurant:


1) Lombardo's


Amsterdam'daki en iyi ve tarihi sandviççi! Çalışanları çok tatlı, malzemeleri, ekmeği çok taze. Kahvaltı için çok uygun bir nokta. Aynı zamanda hamburgerleri de çok güzel. Ben bir sabah hamburger, diğer sabah sandviç yemiştim. Saat 11:00'de açılıyor dikkat! Mutlaka uğramanız gereken bir yer, TripAdvisor'ın listesinde de Amsterdam'daki restoranlar arasında 1. sırada bulunuyor.

Lombardo's un dışından bir görüntü, içerisi oldukça küçük
İnternet Sitesi: Lombardo's


2) Bierfabriek


Dam Square tarafında bulunan muhteşem bira ve tavuğu olan Caddebostan'daki Yer Fıstığı konseptli restaurant/bar. Kesinlikle denemelisiniz akşam yemeği için birebir.Biralarını kendileri resturant içerisinde üretiliyor, oturduğunuz masada variller var, borulardan varillere akan birayı varillerinizden siz bardaklarınıza dolduruyorsunuz. Yer fıstığı sınırsız, istediğiniz kadar yiyip, yere atıyorsunuz. Çok güzel değil mi?

Barbekü soslu tavuğu meşhur. Bir bütün tavuk geliyor önünüze ama o kadar lezzetli ki parmaklarınızı yiyorsunuz. Sevgilinizle gidiyorsanız, kıtlıktan çıkmış gibi halinizi gördükten sonra ayrılabilirsiniz!
Amsterdam Görülecek Yerler
Bierfabriek'ten bir görüntü
Amsterdam Gezilecek Yerler
Ev yapımı bira ve yer fıstığı :)
İnternet Sitesi: BierFabriek


3) Cafe de Jaren


Kanalları ve sevimli kafeleriyle meşhur Amsterdam'a gitmişken buraya uğrayıp, kanal manzarasında kahve/şarap içmemek ihanettir :) Oldukça geniş, ferah, Amsterdam yerlilerinin çalışmak, kitap okumak, sohbet etmek için geldiği çok güzel bir kafe. Leidseplein ile Rembrandtplein'in arasında, azcık yukarısında yer alıyor. Hava güzelse dışarıda kanalın dibinde, kötüyse içeride kanal manzarasıyla oturmanız keyfinize keyif katacaktır :) Kahveden, şaraba her şey var, elmalı tartı da güzel. Sabah kahvesi ya da öğleden sonra soluklanmak için uygun, kahvesini içmeden dönmeyin!

Amsterdamda En Güzel Cafeler
Cafe de Jaren'in dışardan görünüşü, çok tatlı bir yer
Amsterdam Gezi Rehberi
İçeriden bir görüntü

İnternet Sitesi: Cafe de Jaren


4) Winkel 43


Elmalı tart seviyor musunuz? Cevabınız evetse buraya uğramalısınız! Sadece elmalı tart yapan, devamlı dolu ve fırından çıktığı gibi sıcacık, çıtır çıtır elmalı tartınızın burnunuza bile ziyafet çektiren nefis kokusuyla masanıza servis edildiğini, bu doyumsuz lezzetten keyif aldığınız hayal edin. Ağzınızın suları aktı di mi?

Winkel 43 Amsterdam Apple Pie
Winkel 43'ün muhteşem elmalı tartı(apple pie)
İnternet Sitesi: Winkel 43

5) Burgermeester


Dam Square'in batısında, biraz şehir dışında kalıyor gibi dursa da hamburgerleri meşhur olan Amsterdam'ın Lombardo's ile beraber en iyi hamburgercilerinden. Lezzetli, bol etli, bol malzemeli, doyurucu bir hamburgerin yolu buradan geçiyor. Bir hamburger manyağı olarak Türkiye'de yediğim hamburgerlerden daha güzeldi. (Nişantaşındaki Virginia Angus'un hamburgerini de yabana atmamak lazım ) 

Amsterdam'ın tüm mekanları gibi ufak bir yer
Burgermeester Amsterdam En İyi Hamburger
Tadı hala damağımda!
İnternet Sitesi: Burgermeester

6) Eetcafe Loetje



İnekleri ve etiyle meşhur olan Amsterdam'dan güzel bir "steak" yemeden dönmek olmaz değil mi? O yüzden "altın" tavsiyeme mutlaka uyup, turistlerin bilmediği, Amsterdam yerlileri arasında popüler, bu muhteşem steakçiye kesin olarak gidiyoruz. Her daim kalabalık olan bu mekanda yarım saat, 45 dakika sıra beklemeniz çok olası ancak hem beklerken biranızı içiyorsunuz, hem de bifteğinizden bir dilim aldığınızda tüm bu beklemeye değdiğini her yuttuğunuz lokmada daha da iyi anlıyorsunuz. Şehrin yine biraz dışında gözükse de burası kaçmaz :) Bifteğinizi "medium" pişmiş isterseniz hafiften pembe ve kanlı, "well done" pişmiş isterseniz bizim alıştığımız gibi iyi pişmiş gibi gelecektir.

Patates kızartması da söylemeyi unutmayın! Bahsetmeden geçmeyelim: Amsterdam'da patates kızartmaları inanılmaz başarılı! Şehrin her kafesinde, her mekanında aynı kalitede ve çok lezzetli. Yanlarında verilen mayonez ise maalesef bizde yok. Mayonez sevmeyen biri olarak durmadan yedim!
Eetcafe Loetje Amsterdam Steak Biftek
Eetcafe Loetje'de doyurucu bir steak: çok lezzetli çok!
İnternet Sitesi: Eatcafe Loetje



Steak Bonusu: Olur da buraya gidemediniz, sıra beklemek istemediniz ya da lezzete hayran kalıp bir gün daha steak yemek ama farklı mekan denemek istediniz o zaman uğrayacağınız yer: Rembrandtplein'deki adını Rembrandt'ın Amsterdam'ın en meşhur müzesi Rijksmuseum'da sergilenen De Nachtwacht eserinden alan: De Nachtwacht! Normal steake ek olarak Ribbed Eye Steak ve T-Bone Steak de oldukça başarılı.

De Nachtwacht Amsterdam Rembrandtplein Steak
De Nachtwacht'de biftek. Soslar güzel, kırmızı et gibi gözüken şey bizde olmayan "Passion Fruit" isimli meyve, oldukça
 lezzetli
İnternet Sitesi: De Nachtwacht


7) De Saloon


Gece hayatından bahsetmenin zamanı geldi! Bu maddeden 10.maddeye kadar muhteşem bir akşam reçetesi vereceğim :) Notlarınızı almayı unutmayın! 

Amsterdam'a akşama mutlaka bir pubta başlanır, hoş bir müzik eşliğinde türlü türlü Dutch biralarıyla arkadaşlarınızla sohbet eder, demlenirsiniz. Leidseplein bölgesindeki bu pub tam buna uygun. Keyifli müzik, hoş bir mekan, eğlenmesi size kalmış :)

Gündüz de oturması keyifli De Saloon'da

İçerden bir görüntü, herkes keyifli bir şekilde sohbet ediyor
İnternet Sitesi: De Saloon


Viski Bonusu: Eğer diyorsanız bira nedir, her tarafta bira var, ben viski severim, ona da mekan önerimiz var. Oldukça küçük, samimi, 250 çeşitten fazla viskinin bulunduğu Whiskey: L&B Bar.Yine Leidseplein meydanında. Gerçekten çok çeşitli, eski yeni, pahalı ucuz bir viski cenneti burası. Eğer seviyorsanız mutlaka uğrayın! Viski sevmiyorsanız bile publardan farklı olarak bir çok bira çeşidi de mevcut.

Arka planda gördükleriniz hep viski! Merak etmeyin buz gibi bira çeşitleri de var :)

Whiskey L&B : Viski Cenneti
İnternet Sitesi: Whiskey L&B

8) Njoy Cocktail Bar



Kokteyl sevenlerden misiniz? Öyleyse bu mekan tam size göre. Amsterdam'ın Leidseplein'de yer alan elit mekanı Njoy Cocktail Bar'da içtiğim en iyi içkileri içtim. Onlarca çeşit lezzetli kokteyller sizleri bekliyor, taze meyveler, en kaliteli içkilerle hazırlanan muhteşem kokteylleri içtikçe alkolün seviyesini anlamıyorsunuz bile :) Burası da turistlerin değil, yerlilerin takıldığı yerlerden.

Elit dedim çünkü biraz şık olmanızı gerektiren "classy" bir mekan. Dress codea dikkat ediyorlar ve 23 yaş altını içeri almıyorlar. İçeri girmeniz için zile basıyorsunuz, kapıda sizi karşılıyorlar, montlarınız alınıyor, içerdeki koltuklarda ya da barda rahat ediyorsunuz. Biraz da pahalı, kokteyller 15-20 euro civarında ama değiyor mu? Evet. 

Amsterdam Njoy Cocktail Bar
Njoy Cocktail Bardan bir görünüş, oldukça şık
Amsterdam Njoy Cocktail Bar
Her şey sizin rahatınız için, kendinizi ayrıcalıklı hissediyorsunuz
İnternet Sitesi: Njoy Cocktail Bar


9) Chupitos Shooter Bar



Tripadvisor'da bile bulunmayan, Amsterdamlıların uğrak "shot"çısı Chupitos. De Saloon'un hemen karşı çarprazında, kanalın diğer tarafında, Leidseplein bölgesinde. Bulamazsanız önce De Saloon'u bulun yani. Yaş ortalaması biraz düşük, gençlerin mekanı diyebiliriz. Bizdeki tektekçinin aynısı aslında ama bir gece de olsa uğramadan geçmeyin derim :) 

Shot sevenler için bir cennet. Çok çeşitli shotlar var, içeriğini bilmiyorsunuz yanlarında sadece tatlı, acı, ekşi olduğunu gösteren renkler var. Barmenler B52 tarzı shotlarla şov yapıyorlar, gittiğinizde mutlaka the one with fire diye tarif edeceğiniz shottan isteyin ve mekanın popüler grubu olun! Shotlar 2.5 EUR, 3 EUR, 4.5 EUR olarak değişiyor, yani gayet uygun.

Mekan biraz küçük olduğundan çok kalabalık, dj performansı var, önünde uzun sıralar oluşabiliyor ama merak etmeyin sıra hemen geliyor. Koruması Roy abimize bizden selam söyleyin :) Ayrıca mekanda mutlaka fotoğrafınız çekiliyor ve ertesi gün Facebook sayfasında kendinizin sarhoş ve eğlenirken halinizi bulabiliyorsunuz!

Chupitos Shooter Bar Amsterdam
Alevli shotlar, çok havalı :) 
Chupitos Shooter Bar Amsterdam

İnternet Sitesi: Chupitos


10) Bourbon Street



Geceyi tamamlamak için biçilmiş kaftan. Ben çok kop kop tarzı disco insanı değilim.Öyleyseniz yine Leidsplein'de yer alan Paradiso ya da Sugar Factory'e gideceksiniz.

Bourbon Street ise sabaha kadar çıkan grubun canlı müzik performansının olduğu, daha çok jazz ağırlıklı çok güzel çalan, insanların keyifle içtiği, dans ettiği, gece yarısından sonra dolmaya başlayan, İstanbul'da özlediğimiz bir eğlenceyi içeren güzel bir bar.

Kendinizi ritme ve dansa kaptırıyorsunuz :)

Bourbon Street Amsterdam
Müzik grupları değişebiliyor ama hepsi keyifli ve eğlenceli

Bourbon Street Amsterdam
Dansa kaptırmak derken bunu kast etmiştim :)
İnternet Sitesi: Bourbon Street


Jazz Bonusu: Bizim gibi dün akşam Bourbon Street'te eğlenceye doyamadım, yine bu tarz bir eğlence istiyorum ama farklı mekan olsun ya da burada yer bulamadım buna benzer başka bir yer var mı diyenler için önerim; Jazz Cafe Alto. Leidseplein'de bulunan konsept olarak aynısı ve en az Bourbon Street kadar eğlenceli bir mekan diyebilirim. Hatta ikisine birden bakın, hangisi daha doluysa ona gidin derim :) 

Jazz Cafe Alto Amsterdam
Jazz Cafe Alto'da bar

Jazz Cafe Alto Amsterdam
Canlı performans esnasında
İnternet Sitesi: Jazz Cafe Alto


Lapdance Bonusu: Soranlar olacaktır, Amsterdam'a kadar gitmişken strip cluba gitmeden olmaz diyorsanız onun için de Red Light bölgesindeki La Vie En Proost'u öneririm, zira en iyisi o.

 Normal lap dance 10 eurdan, çıplak bir şekilde yapılan lap dance 20 eur dan başlıyor. Barda oturuyorsunuz, dansçı kızlar barın üstünde dans ediyorlar. Güzelliklerine göre çok isteyen varsa istediğine gidiyor, yoksa siz isterseniz geliyor. Fiyat söylemiyorlar, "hak ettiğini" veriyorsunuz tabii ki yukarda bahsettiğim fiyatlar "mininum" olmak kaydıyla. 

Mekanın girişi 5 eur, bardaki abla mutlaka bir içki aldırıyor. Bira fiyatı biraz pahalı 6.75 EUR, 10 EUR verirseniz üstünü göğüslerine yapıştırıp, göz kırpıp cebe atıyor :)

Lapdance yaptırma niyetiniz varsa hem kızlar bakımından, hem de yapılmasına izin verilenler bakımından oldukça başarılı! ama sadece izlemeye geldiyseniz çok da gerekli değil, zira pahalı sayılabilir.

La Vie En Proost - Güzel kızlar var, bu bar üstünde dans ediyor, isterseniz kucağınıza geliyorlar.
İnternet Sitesi: La Vie En Proost


10 dan fazla mekan oldu ama sanırım sizler için daha iyi :)

Tüm bu mekanlara yurt dışında hayat kurtarıcı olan "TripAdvisor Offline City Guides" uygulaması ile ulaşabilir, mekanların kolaylıkla yerini bulabilirsiniz.

Telefonunuzdaki GPS sayesinde internet kullanmadan Amsterdam'da haritada kendinizi takip ederek ve mekanları işaretleyerek istediğinize gidebilir, istediğiniz her yeri bulabilir ve resturant, night life, shopping, attraction vs gibi kategorilerde "Best Nearby" diyerek yakınlarınızdaki en iyi yerleri görebilirsiniz. TripAdvisor hayat kurtarır :)

Her mekandan oldukça memnun ayrılacağınıza eminim! 

Ben buraların tamamını 4 kez gittikten sonra keşfedebildim, her mekan tatilimin keyfini kat be kat arttırdı, siz daha gitmeden biliyorsunuz, şanslısınız!

İyi eğlenceler, iyi tatiller!

BONUS: Amsterdam İpuçları

Daha güzel bir tatil için ufak ipuçları, minik tavsiyeler hem hayat kurtarıyor, hem de tatilinizi güzelleştiriyor. 

O yüzden bonus olarak tecrübelerime dayanarak tavsiyeler vermek istedim;

  •  Havalimanından şehre, şehirden havalimanına gitmek için bilet alırken ya bozukluk şeklinde paranız olacak ya da kredi kartı! O yüzden yanınızda mutlaka MasterCard olması tercih olmak üzere bir kredi kartı bulundurun.
  • Ülkeye girerken pasaport kontrol noktasında mutlaka ama mutlaka dönüş uçak rezervasyonunuz ve kalacak yer rezervasyonunuzu yanınızda bulundurun, yoksa sorun çıkartabiliyorlar, mutlaka istiyorlar.
  • Mutlaka yapmanız gereken aktivite olarak Heineken Experience'da oldukça sıra olur gün içerisinde, maksimum keyfi almak, çok zaman kaybetmemek ve beklememek için sabahtan gidin, 10:30'da açılıyor hafta içileri. Özellikle Pazartesi gününü tercih edin.
  • Heineken Experience, Rijksmuseum ve Van Gogh Museum birbirlerine çok yakın bölgelerde, aynı gün hepsine gidebilir sonrasında yine yakınlarda bulunan VondelPark'ta çimlere yatabilirsiniz.
  • Bir diğer gidilecek yer kesinlikle Anne Frank'in evi. Burada her daim sıra oluyor ve sıra 1.5 saate yakın sürebiliyor. Mutlaka gitmeniz gerek, bu yüzden önceden akıllılık yapıp online bilet alıyorsunuz, randevu aldığınız saate gidiyorsunuz :) Dikkat! Randevular 1-2 hafta öncesinden doluyor, o yüzden gitmenizden 2-3 hafta önce biletinizi almanızı tavsiye ediyorum.
  • Mümkünse yaz aylarında ya da ilkbahar sonunda gidin. Hava kışın ve sonbaharda gerçekten çok çok soğuk! Kalın ve sıkı giyinin.
  • Bisiklet sürmek Amsterdam'da en keyifli şey olabilir! Mümkünse tüm günler bisikletle gezin, böylece hem daha çok yeri daha kısa zamanda görmüş olacaklar, hem de bisikletin verdiği keyfi, özgürlüğü doyasıya yaşayacaksınız.Bisikletler için ayrı yollar, ayrı trafik ışıkları var. Şehirde üstünlük sizde, herkes size saygılı, arabalardan daha değerlisiniz! Bisikletinizi Yellow Bike ya da Discount Bike'dan alabilirsiniz, merkeze yakınlar. Mutlaka sigorta yaptırın, bisiklet hırsızlığı Amsterdam'daki en sık görülen suç. Öte yandan bazı bisikletler pedalları geri çevirerek duruyor ( pedal freniyle ) bazıları da gidonda vitesin orada olan frenle. Bizim Türkiye'de alıştığımız ikincisi, mutlaka bunu isteyin. Bisiklet için de kredi kartınızdan 100 Eur bloke ediliyor ( merak etmeyin çekilmiyor ) o yüzden kredi kartı demin de söylediğim gibi şart!
  • Vondelpark tam bir cennet! Yemyeşil ağaçlar, mavi bir gökyüzü, parıldayan tertemiz sular, koşan bisiklete binen insanlar, mis gibi oksijen. Hem de şehrin göbeğinde! Gerçekten çok keyifli. Burada mutlu aileleri, çocuklarıyla oynayan anne/babaları, evcil hayvanlarını gezdirenleri, keyifle sohbet eden gençler, belirli alanlarda çöp bırakmadan, zarar vermeden barbeküsünü yapanları görünce insan özeniyor. Bisikletle tüm parkı gezin, her noktası fotoğraf çekilmek için bulunmaz bir nimet. Çok huzurlu. Üstteki sarı bisikletli fotoğraf Vondel Park'ın sadece bir köşesi, ondan çok daha güzel noktalar da  mevcut.

Amsterdam Gezi Rehberi
Amsterdam..


8 yorum :

  1. Süper bir çalışma gibi duruyor. Mart başı eşimle zıplıyoruz. Şimdiden yardımların için çok teşekkür ederim. :)

    YanıtlaSil
  2. hocam nisan 13'te Amsterdam'dayım. Dönüş rezervasyonunu gösteririm de kalacak yer olarak ablamlarda kalacam ona da sıkıntı yaparlar mı?

    YanıtlaSil
  3. bu h.sonu sizin bahsettiğiniz programa göre gezdik, sürekli kulaklarınızı çınlattık, tavsiyeleriniz çok iyidi, yürekten teşekkürler...

    YanıtlaSil
  4. Arkadaşlar gece hayatı dahil 3gece olarak ortalama bütçe nekadar ayırmalıyım


    YanıtlaSil
  5. Merhabalar
    Acaba giriste airbnb rezervasyonunu gosterince sorun oluyor mu?
    Bu konuda hic tecrubeniz oldu mu?
    Yaziniz icin tekrarda cok tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sıkıntı olmuyor, bendeki adam airbnb'yi de bilmiyordu. Ancak onaylı rezervasyon kağıdınızda ev, adres, isminiz, giriş, çıkış tarihleriniz varsa sorun olmuyor. Yine de mümkünse Airbnb rezervasyon sayfasının Hollandaca versiyonunun çıktısını alabilirseniz en garantisi olur.

      Sil
  6. Tek hayalim dünya turuna çıkmak long bob 2019

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)