3 Şubat 2019 Pazar

Bansko Kayak Merkezi Gezi Rehberi: 8 maddede tatilinizi muhteşem geçirin!

Son yıllarda snowboard ve kayak tutkunlarının gözde tercihi, bir nevi Türk kasabası haline gelen Bulgaristan'ın Pirin dağlarının kıyısındaki kasaba Bansko'da geçirdiğim 10. kış tatilimden sonra tatilinizi daha güzel hale getirmek için skipass ve gondol sırasını atlatmak için ipuçları, en iyi kayak/snowboard ekipmanı nereden kiralanır, en güzel restoranlar ve barları ve yapılacak şeyleri derledim.

Bansko: Avrupa'nın ucuz ve güzel kayak merkezi


Yazının devamını okumak için aşağıya tıklayınız!


1) Neden Bansko?



Ülkemizdeki oldukça kısa pistler, kaymaktan çok telesiyej sırasını beklerken geçen saatler, euroya endeksli gibi artan fiyatlar derken her ne kadar Bulgaristan'ın para birimi olan LEVA son 10 yılda Türk Lirasına göre 3 kat değer kazanarak Türk Lirasının 3 katı olsa da hala uygun ve güzel alternatiflerden biri Bansko.

En önemli artısı: 
Her tecrübe uygun Türkiye'den çok daha uzun pistleri ve oteller bizim Uludağ, Kartalkaya gibi dağda olmadığı için şehirde bulunan gece/eğlence hayatı.

Bansko Dağ Kayak Merkezi Haritası
Kayak merkezinin haritasına linkten ulaşabilirsiniz.
5, 10 ve 4 numaralı pistleri tavsiye ederim.



2) Bansko'ya Nasıl Gidilir?



Bir çok blogda ve yerde yazdığı için bu konuya değinmeyeceğim. Kişisel araçla da Türkiye'den gelen bir çok kişi mevcutken, bizim yaptığımız gibi tur da tercih edebilirsiniz. Gezi Makinesi, BanskoskifestViya Travel, Jolly Tur gibi turlar yıllardan beri Bansko'ya misafir götürüyorlar. 

4 gece, 6 gece, 7 gece gibi opsiyonlar mevcut. Bizce en ideali 6 gece, en kısa gitmeniz gereken süre 4 gece olmalı.Gümrüğe bağlı olarak yol ortalamada otobüsle 10-12 saat arası değişmekle beraber, uçakla gitme opsiyonu bence hem pahalı hem nerdeyse aynı süreye denk geldiğinden verimsiz.

Zaten Bansko içerisinde tur rehberine ihtiyaç duymayacaksınız. İngilizce bilmiyorsanız da hemen hemen her restoranda, kayak kiralama merkezinde Türkçe çalışanlar ve hatta Türkçe menüler mevcut. Türk kasabası derken şaka yapmıyordum, kışın gelen turistlerin yarısından fazlası Türkler olabilir. Geri kalanları da İngilizler ve Romanyalılar genel olarak.


3) Hangi Otelde Kalmalıyım?



10 yılda en az 6-7 farklı otelde kalmış biri olarak şunu unutmayın ki Kempinski, Florymont gibi üst düzey oteller hariç Bansko'da kalacağınız tüm oteller birbirinin aynısı. Odalarından kahvaltılarına, hizmetlerinden servislerine kadar oldukça benzer. 

Hizmet anlamında beklentinizi düşük tutmalısınız. Genelde sabah kahvaltı dahil seçenekler mevcutken, Akşam yemeği dahil oteller de var ama akşam yemeğinden memnun kalmayacağınızı garanti ederek boşa para vermeyin derim.

Fiyatları fark ettiren tek şey; her gün sizi dağa çıkaran gondola yakınlık ve uzaklık. Bu bağlamda tüm turların da gittiği, gondola 15-20 dakika yürüme mesafesinde olan (biraz uzak) Mountain Paradise Hotel fiyat / performans olarak en ucuz ve en iyi opsiyon. 

Ama biraz daha pahalı olsa da  gondola ve restoranların merkezine 5-6 dakika yürüme mesafesinde olan ve kahvaltısı daha Türk kahvaltısı olup, güzel olan Casa Karina Otel'i tavsiye ederim.

Bansko Oteller Haritası Gondol Haritası
Ortada işaretli olan yer Gondolun bulunduğu yer, otelleri haritada işaretledim.



4) Skipass ve Gondol Sırasını Nasıl Atlatırız?



Öncelikle maalesef Bansko'nun giderek popülerleşmesiyle beraber, skipass satın almak ve sonrasında yaklaşık 20-25 dakikada sizi dağa çıkartan gondola binmek için beklemeniz gereken sıra oldukça artmış durumda. Hafta içi biraz daha rahat olsa da, hafta sonları 1 saate kadar çıkabiliyor.

Skipass için: 

Kimse bilmese de biletinizi ana yerde hiç sıra beklemeden Mountain Paradise Hotel'e de yakın olan Guiness Hotel'den sıra beklemeden satın alabilir, 4-5 günlük almıyorsanız (sakatlık ya da pistlerin kapalı olma ihtimaline karşı almayabilirsiniz, toplu almak aşırı avantaj sağlamıyor) her gün sabah aldığınız bileti skipoint.info  sitesinden Load Ski Pass diyerek, skipass kartınızın üzerindeki numarayı girerek kredi kartınız ile online olarak uzatabilirsiniz.

Not: Yönlendirmek gibi olmasın ama Guiness'ten alırken de, online uzatırken de daha uygun olan öğrenci skipassi dediğinizde herhangi bir kontrol olmuyor.

Gondol İçin:

Gondol için ana sıranın yanı sıra sıranın solunda 09:00-13:00 arası çalışan ücretsiz 6-7 servis var. Sizi dağa ücretsiz olarak çıkartıyor, burası halen tam olarak keşfedilmediğinden gondolda çok sıra varsa ve burada az sıra varsa iyi bir opsiyon olabilir. 

Buna ek olarak kişi başı 10 levaya (2019 itibariyle yaklaşık 30 tl) sizi yukarı çıkartan taksi veya servisler oluyor. Zaten onlar sizi bulacaktır, her tarafta dolaşıyor. Biz şahsen günlük 180-200 TL skipass vermişken, 1 saat gondol beklemektense genelde 10 leva verip direk daha çıkıyoruz ki daha fazla kayabilelim.

Lift bilgileri, hava durumu, kar kalınlığı ve skipass fiyatlarına bu siteden ulaşabilirsiniz.



5) En iyi snowboard / kayak ekipmanını nereden kiralarım?



Tur şirketlerinin anlaşmalı olduğu yerler dahil olmak üzere bir çok kayak / snowboard kiralama yeri mevcut ama hem ucuzluğu, hem servis hem de malzemelerinin kalitesi niteliğiyle gondola ve merkeze yakın olan (Bansko'da 2 ana cadde mevcut göreceksiniz, bu birinin üzerinde) Tsakiris 'i tavsiye ederim.

Hem Türkçe konuşan Türk çalışanları da mevcut, hem de kayağını günlük 15 leva, boardunuzu günlük 20 leva gibi uygun fiyatlara kiralayabilirsiniz.


Bansko Tsakiris Snowboard Kiralama Merkezi
Tsakiris Ski Kayak / Snowboard Kiralama Merkezinden bir fotoğraf

6) En Güzel Yemekler ve Restoranlar Nerede?



Bansko'da çok çeşitli opsiyon ve restoranlar mevcut olmasına rağmen hepsinin menüsü hemen hemen aynı. (Aynı kasabada Lions Pub, Euphoria Restaurant ve The Penguins'in sahipleri aynı olunca kaçınılmaz oluyor) 

Bansko'da Ne ve Nerede Yenir diyorsanız sizler için gerçekten gitmeniz gereken Bansko'da en iyi restoranları listeledim:

  • Hotel Molerite Restaurant: Burası Hotel Molerite'nin içerisinde çok güzel bir meyhane. Menüsü oldukça karışık ama kendileri kişi başı 30 levaya tıka basa meze ve tavuk, kuzu, dana, geyik gibi et yiyebileceğiniz menü hazırlamışlar size göre şekillendiriyorlar. Gayet uygun ve lezzetli.Yanına da Yeni Rakı, Tekirdağ Rakısı içebilirsiniz. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Foursquare puanı 2019 itibariyle 8.5.
    Bansko Nerde Yemek Yenir Ne yenir
    Hotel Molerite Restaurant'ın leziz etlerinden bir görüntü
  • Steakhouse Lazur: Bansko'nun bir numaralı etçisi diyebilirim, etleri de şarapları da çok güzel. Denemeden dönmeyin. Pepper Steak (yaklaşık 30 leva) ve Contemplation'ın Merlot ve Malbec kırmızı kupajını (şişesi 29 leva) özellikle tavsiye ediyoruz. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Foursquare puanı 2019 itibariyle 8.6.

  • Victoria Restaurant: Bansko'nun en iyi İtalyan Restoranlarından biri, belki de en iyisi. Romantik ve hoş bir ortamı, güzel bir menüsü var. Mutlaka rezervasyon yaptırın. Biz Risotto ve hamburgerini çok sevdik, öncesinde başlangıç olarak söylediğimiz spicy shrimp (acılı karides) de oldukça güzeldi. Foursquare puanı 2019 itibariyle 8.8. Burası eğer konaklarsanız Hotel Casa Karina'ya çok yakın.

  • Baryakova Mehana: Hotel Molerite Restaurant'a benzer, Bulgarların "Mehana" dedikleri, bildiğimiz meyhane olan güzel bir restoran. Konsepti seviyorsanız ve sıkılmazsanız Molerite'den sonra buraya da gelebilirsiniz. Foursquare puanı 2019 itibariyle 8.4.

  • Penguins: Merkeze oldukça yakın, yemekleri lezzetli bir restoran.  Diğerlerine göre daha sıradan ve bir konsepti yok ama aynı bizim genel restoranlar gibi her çeşit yemeği bulabilirsiniz, nispeten daha uygun fiyatlı olduğu için tercih edebilirsiniz. Tavuk işi oldukça güzeldi.
Not: Bunlara ek olarak Bansko'da bir çok opsiyon mevcut. Yeni açılan Ginger Bar ve The Bears'ın da yemekleri güzeldi.
Abartıldığını düşündüğüm Euphoria Bar & Grill ve The Queens Pub'a gitmeyin derim.

Bonus: Dağda yemek molası vermek isterseniz Shiligarnik'e inen yolda sağ 180 Bar var, burada da mutlaka pizzanızı yiyin ve sıcak şarabınızı içerek dağın keyfini çıkartın derim :)



7) En iyi Barlar ve Eğlence yerleri nereler?



Bansko'nun alternatiflerine göre en büyük artısı şüphesiz gece ve eğlence hayatı. (Gürcistan Gudauri, Sırbistan Koparnik gibi kayak merkezleri güzel alternatifler olsa da ne yemek olarak, ne de eğlence olarak Bansko ile yarışamıyorlar)

Bansko'da gece hayatı anlayışı genel olarak canlı müziği mutlaka içeriyor. Hemen hemen her barda illa bir canlı müzik ve aralarda/sonrasında dj performansı mevcut. Ülkemizde rock barlar giderek azaldığı için bize hoş geliyor açıkçası ama bir yerden sonra kendini tekrarlayabiliyor.

Bansko'da en iyi barlar, en çok eğlenilecek yerler nereler derseniz;


  • Happy End Apres-Ski Bar: Tüm gün kaydınız, dağdan indiniz. Gondoldan indikten sonra günün tüm yorgunluğunu bira & peynirli patates ile atabileceğiniz, dans edebileceğiniz bir çok bir after ski mekanı Happy End. Herhalde Bansko'nun en sevilen ve herkesin her gün kayak sonrası uğradığı tek barı diyebiliriz. İçerde canlı müzik ve aralarda pop, dışarda sigara içilebilir alanda ise elektronik müzik / house çalıyor. Mutlaka gidin ve eğlenin! Geceleri de güzel programlar olabiliyor.



  • Amigo Pub & Bar: Yıllardan beri solisti orta yaşlı bir amca olan grubun ağırlıklı olarak rock çaldığı ve güzel çaldığı mekan. Genelde İngiliz orta yaşlı grubun tercih ettiği, en kalabalık yerlerden birisi burası oluyor ve gece 2-3 e kadar devam ediyor. Canlı müzik de, dans da, ortam da çok keyifli. Mutlaka uğrayın. (Her şarkı arasında whisky time diye bağırıp, seyirciden all the time cevabını alarak viski şat yapan solist abimize selam olsun!)
    Bansko Amigo Pub
    Bahsettiğim abi :)



  • Lions Pub: 2008 li yıllarda Bansko'nun neredeyse tek gece hayatı için opsiyon olan bar ve eğlence yeriydi Lions. Sonrasında burada yazdığım tüm mekanlar Lions'tan sonra açıldı diyebilirim. Buna rağmen halen üst sıralarda yerini korumakta. Çoğu gece karaoke oluyor, seviyorsanız gitmesi eğlenceli olabilir. İnsanların birbirleriyle tanışma ve kaynaşma ortamı da oldukça rahat ve iyi oluyor.

  • Flash Club: Bansko'daki canlı müzikli gece hayatının aksine şehrin nerdeyse tek elektronik barı / gece kulübü diyebilirim. Biz elektronik müzik sevmediğimizden pek hoşumuza gitmese de, elektronik müzik severlerin uğrak mekanı. İçerde sigara ve nargile içilmesi ortamı biraz apaçi hale getirse de, alternatifi olmadığı için uğrayabilirsiniz.

  • Ginger Bar: Burası da yemek sonrası oturalım, canlı müzik eşliğinde sohbet edelim, oyun oynayalım, hatta nargile içelim diyorsanız keyifli bir mekan. Yorgun olduğumuz ve gece çok geçe kalmayacağımız zamanlarda burayı tercih ettik.

Ek: Bansko'da bol bol kumarhane/casino ve striptiz kulübü (go-go girls) de mevcut. Kumarhaneler genelde küçük ve makinalardan oluşuyor. Canlı oyun en büyük kumarhane olan Platinum Casino'da mevcut (servisini ararsanız sizi olduğunuz yerden gelip alıyor) ama burada da EURO ile oynayabiliyorsunuz, bahisler yüksek. Lions Pub'ın çarprazında Blitz Gaming ya da Flash Club'un oradaki Flash Gaming kumarhane için iyi opsiyonlardan.



8) Ortalama Fiyatlar Ne Kadar? 


Bansko'da fiyatlar yıllardan beri aynı, gerçekten çok ufak değişimler haricinde bu kadar popüler olmasına, bu kadar kalabalıklaşmasına rağmen halen fiyatlar aynı. Değişen tek şey bizim para birimimizin değer kaybetmesi olduğu için her sene bize biraz daha pahalılaşıyor maalesef. 

Yine de fikriniz olması açısından 2019 itibariyle fiyatları paylaşıyorum; 
(Şu an 1 Leva = 3,05 TRY yani yaklaşık olarak 3 TRY diyebiliriz)

1 Günlük Skipass: 65 BGN (leva) = 195 TRY,
1 günlük kayak ekipman kirası: 15-20 BGN (leva) = 45-60 TRY arası,
1 günlük snowboard ekipman kirası: 20-25 BGN (leva) = 60-75 TRY arası.
1 Şişe Bira (50 lik): Dağda/barlarda 7 BGN (leva) = 21 TRY, ortalama restoranlarda 5 BGN (leva) = 15 TRY.
1 Şişe Şarap: Restoranlarda 20-25 BGN (leva) = 60-75 TRY arası.
1 adet kokteyl: 10 BGN (leva) = 30 TRY civarında.
Nargile: 30 BGN (leva) = 90 TRY.
Ortalama Yemek Fiyatları: Normal schnitzel, makarna gibi yemekler 15-20 BGN (leva) = 45-60 TRY arasında, et fiyatları ise 30 BGN = 90 TRY civarında.
1 Dilim Pizza: 3 BGN (leva) = 9 TRY (kahvaltılar için ideal :) )


Kısacası çok abartmadığınız takdirde kişi başı 30-45 leva arasında güzel bir yemek yiyebilir, mekanlarda 1-2 kokteyl içerek 20 Leva harcayabilir, dağda da fiyatlar biraz pahalı olduğu için 25-30 leva arasında (özellikle pizza paylaşırsanız) yemek yiyebilir, biraz da marketten su vb alsanız günlük 100-120 levaya günü kapatabilirsiniz ki bizim bazı günler fazla oldu, bazı günler daha az oldu ama ortalamada bu fiyata geldi.

Herkese iyi tatiller!


Bonus: Hangi pistlerden kaymalıyım? diyorsanız.

Herkesin kayış zevkine, stiline göre en güzel pist elbette değişir, bu yüzden kendiniz deneyimleyip bulmanız en mantıklı olacaktır ama biz bol karı seven snowboardçular olarak; 

En çok gondoldan çıktıktan sonra soldaki Kolarski telesiyejinden yukarı çıkıp, Shiligarnik'e kaymayı (telesiyejden sonra önce sol dönüp, ilk ayrımda sağa doğru kaymanız lazım) ve en alttaki Shiligarnik telesiyejinden çıkıp 5-10-12 numaralı pistleri takip ederek Mosta telesiyejine kaymayı seviyoruz. Orman seviyorsaınz bu pistte ormana da girebilirsiniz.
Oradan çıktıktan sonra yine aynı yolu izliyoruz. Sıkıldığımızda da Mosta'dan çıktıktan sonra sollu giderek Shiligarnik'e geri iniyoruz. :) 

Genelde az açık olan zirveyi de açıldığında Banderitza 1 ve Banderitza 2 telesiyejleriyle deneyebilirsiniz. Burada bol kar olduğundan tadında yenmiyor :)


8 yorum :

  1. Teşekkürler, ilk defa gideceğiz. Bakalım ne olacak..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Umarım güzel ve keyifli geçer,

      İyi tatiller!

      Sil
  2. Merhaba,
    Gondol için sira bekleniyor ancak telesiyij icin de her kayma sonrasi sira bekleniyor mu? Yani het defasinda kayip sonra tekrar zirveye cikmak icin sita mi bekleyecegiz, yoksa her defasinda asagi indigimizde gondola mi binecegiz? Aydinlatirsaniz sevinirim.
    Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar, bir kere dağa gondol ile çıktıktan sonra günün sonuna kadar dağda kalıyorsunuz. En son inerken isterseniz gondolla, isterseniz gezi pistinden şehre kadar kayabilirsiniz. Kayak yapıyorsanız tavsiye ederim ama board yapıyorsanız pist biraz düz ve kalabalık tavsiye etmem.

      Dağdaki pistlere telesiyejle çıkıyorsunuz, telesiyej sırası çok özel günler haricinde çok olmuyor. Pistlerin ve telesiyejlerin çokluğu ve hızlı olması, sıra oluşmasını engelliyor.

      İyi tatiller!

      Sil
  3. Merhaba, dagda euro ve leva ikisi de kullaniliyordur muhtemelen ama hangisi daha rahat ve ekonomik oluyor ya da fark ediyor mu siz nasil yaptiniz bilgi paylasirsaniz sevinirim. Tesekkurler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Halil, EURO maalesef kullanılmıyor. Geçen tek para birimi Leva. Ancak orada Türk lirasını oldukça düşük oranlarda bozdukları için buradan EURO alıp gitmek ve orada Leva'ya çevirmek daha mantıklı oluyor. Kasaba çevresinde bir çok döviz bürosu göreceksin, hepsinin oranları farklıdır. En iyi oranları siyah arka plan üstüne kral taçı logolu olan döviz büroları veriyor.

      Sil
  4. Merhabalar. Öncelikle ayrıntılı anlatımınız için teşekkür ederim. Sorum şu: Eşim ve 1,5 yaşında kızımla gitmeyi düşünüyorum. Kayak yapmayacağız bu yüzden telesiyej ya da gondola kullanmalı mıyız? Yani pist üzerindeki tesislere gidip gitmemekte kararsızım. Bir de çocuklar için kızak kiraliyorlar mi?

    YanıtlaSil
  5. bilgilendirme için teşekkürler. dağa çıkmak içişn gondola yerine şahsi aracımızı kullanabiliyor muyuz ?

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)