22 Aralık 2013 Pazar

Eataly - Zorlu Center'da Muhteşem İtalyan Mutfağı..


Bana İtalya'yı aratmayan bu muhteşem gurme marketi ve restorandan bahsetmeden önce nasıl bulduğumu anlatayım. Latin ve caz müziği doyasıya sevdiğimden geçtiğimiz hafta Ayhan Sicimoğlu ve Kerem Görsev'in konserine gittik Zorlu Center'da. Muhteşem bir konserdi elbette ama konumuza geri dönelim. Herkesin ilk heves, yeni bir merakla gittiği Zorlu Center'a ben de ilk defa gideceğimden dolayı biraz erken gittik, gezdik ve gitmeden önce konserden önce ne yiyeceğim diye araştırırken karşıma Eataly çıktı.


Zorlu Center - Eataly
Eataly - Zorlu Center'da İtalya Esintileri
Devamı için lütfen aşağıya tıklayın!



İtalyan mutfağını çok sevdiğimden Eataly direkt olarak gözüme çarptı. Hikayesi ilginç, konsepti güzel, yorumları muhteşem. Nerdeyse beğenmeyen yok! Market ve restoranlarıyla beraber 8000 m2 bir alandan bahsediyoruz! Esas olarak Gurme market olarak geçiyor, içeri girdiğiniz Gourme Garage gibi bir yer sizi karşılıyor. İtalyan Mutfağına ait hamur, makarna, pizza, şarap aklınıza gelebilecek ne varsa bu markette oldukça uygun fiyatlara satılıyor. Konsepti biraz aklınızda canlandırabilmişseniz ne kadar şirin bir yer olduğunu tahmin edebilmişsinizdir.

Zorlu Center'da olması gözünüzü korkutmasın. Market kısmında çok çeşit şarap, peynir, makarna, hamur işleri, tatlılar var. Fiyatları da İstanbul şartlarını düşündüğünüzde piyasa altında, bilmiyorum diğer marketleri düşünmeye sevk eder mi!

Mozzarella
Eataly Şarküteri Bölümü
Eataly Zorlu Center
Eataly Meyve Sebze Bölümü

Red Kırmızı Beyaz White Wine Şarap Eataly
Eataly Şarap Bölümünden Bir Kare
                                             
Gelelim en güzel yerine; marketin içerisinde ilgili bölümün sonunda konsept restoranlar bulunuyor. Yemek bölümleri et, tavuk, balık, pizza&pasta, tatlı. Örneğin salata yiyebileceğiniz konsept restoran kısmında, pizza yiyemiyorsunuz. Biraz kısıtlama gibi gözükse de konsept olarak baktığınızda bunun daha uygun olduğunu anlıyorsunuz.

Biz tabii ki Pizza&Pasta(makarna) bölümünde yedik.Çok sevdiğim bir peynir olan Mozzarella peyniri burada imal ediliyor, yapımını bile izleyebiliyorsunuz! İsterseniz menüden seçtiklerinizi, isterseniz marketten aldıklarınızı pişiriyorlar. Örneğin marketten şarap aldığınızda, herhangi bir şişe açma ücreti almadan, market fiyatı neyse restoranda da fiyatı o oluyor. Hal böyle olunca uygun fiyatlı, oldukça leziz ürünler yiyip, içebiliyorsunuz. Dediklerine göre tüm malzemeler her gün taptaze bir şekilde seçiliyor, yeniden yapılıyor ve bu lezzetlerine lezzet katıyor.

Başlangıç olarak Mozzarella Pomodoro ( domates de mozzarella da lezizdi! Mozzarella peynirleri kendi günlük yapımları, domates günlük domates, dolayısıyla tazeliği müthiş! ) yedik, ardından kız arkadaşımla adaçaylı Ravioli, ismini tam olarak hatırlayamasam da mantarlı ve sosisli leziz bir pizza yedik. Roma, Venedik, Floransa ve Napoli'de ravioli denemiş biri olarak yediğim en başarılı raviolilerden bir tanesiydi. Kesinlikle tavsiye ediyorum! Fiyat hakkında fikir sahibi olmanız için;  pizza ve makarna 24 'er tlydi, başlangıç ise 16 tlydi.Yanına da 2 kadeh blush içtik ki kadehi 15 TL gibi uygun bir fiyattı. Şişe şaraplarda 35-40 TL den başlıyor yani peynir tabağınızla beraber Cumartesi akşamı keyif yapabilmek için gelebileceğiniz bir yer ki şu an olmasa da terası ve manzarası ile yazın en popüler mekanlarından biri olacak gibi duruyor. Çalışanlar, garsonlar da oldukça kibar ve güler yüzlü. Servis hızlı, istedikleriniz hemen yapılıyor ve yemek sonrasında da görüşünüz alınıyor, memnuniyetiniz soruluyor.
Pizza - Eataly
Yediğim Leziz Pizza. Mozzarella farkını ortaya koyuyor..
Şarap Wine - Eataly Zorlu Center
Kadeh blush böyle değişik bir sunumda geliyor.

Kapalıçarşı'dan Torino'ya..

Restoranın biraz geçmişine inip, ruhunu anlamak isteyenler için bir soru geliyor. Eataly sahibinin Oscar Farinetti'nin böyle değişik bir konsepti oluştururken esinlenme kaynağı neresi biliyor musunuz? Turistlerin gözbebeği İstanbul'un kapalıçarşısı. 1997 yılında ziyaret ettiği Kapalı Çarşı'yı gezdiğinde bu konsept için ilham alıyor. Hatta önce İstanbul'a açmak istiyor ancak ortak bulamayınca Torino'da ilk şubesini açarak başlıyorlar. Esas isimleri de Eat Italy ama görevli memur i yi unuttuğu için Eataly oluyor ve onlar da bu ismi beğendiği için değiştirmiyorlar. O günden beri Eataly olarak her yere şube açıyorlar. İstanbul'a gelene kadar 11 i İtalya'da, 4ü Japonya'da, 2 si ABD'de olmak üzere 17 şubeleri vardı ve kendilerine asla zincir demiyorlar. Amaçlarının İtalyan mutfağını yaymak olmadığını söylüyorlar.

Aşçılar İtalya'dan gelmiş ve restoran açılmadan 6 aydır eğitim alıyorlarmış. Açılmadan önce danışmanlarla beraber etler ve yerel ürünler konusunda Türkiye'nin tüm bölgeleri gezilmiş. Örneğin Kayseri'den mandıra, Çanakkale'den domates gibi. İtalya'dan 2000 ürün ithal ediliyormuş, Türkiye'den de 1000 civarı ürün temin edeceklermiş. Türkiye'deki ortaklarından bir tanesi ise Nazif Zorlu'nun Eataly konsept ve lezzetine hayran olan kızı Şule Zorlu.

Ürün kalitesi ve tazeliği konusunda asla taviz vermemeleri harika. Kuruluş felsefelerini biraz araştırdığımda Radikal'den Müge Akgün'ün yazısına denk geldim;

"Oscar Farinetti’nin yola koyulurken amacı “Kaliteli ve çok pahalı olan ürünlere ancak kısıtlı sayıdaki ayrıcalıklı insanlar ulaşabilir” anlayışını çürütmektir. Bölgede geleneksel yöntemlerle en iyi peynirleri, etleri, sebzeleri, ekmekleri, şarapları, taze yumurtalı makarnaları yapan küçük üreticilerle, aracıyı aradan çıkararak kontak kuracak ve tüketiciye sunacaktır. Böylelikle mevsiminde en iyi kalitedeki ürünlerle yapılan yemekleri sadece zenginler değil uygun fiyatla isteyen herkes ulaşabilecektir. 
Farinetti yeni bir yaşam alanı olarak düşündüğü bu konsepti uygulayacağı mekânı oluştururken 1997’de ilk geldiğinde çok etkilendiği Kapalıçarşı’dan esinlenir. Çerçeveyi de ‘What we cook we sell, what we sell we cook/ Ne pişirirsek onu satarız, ne satarsak onu pişiririz’ olarak çizer. "


"Ne yersen, osun" diyorlar, o yüzden "iyi ye iyi yaşa"

Şu an için bu felsefeyi benimsemiş ve uyguluyor gözüküyorlar.Umarım şarap, zeytinyağı gibi iyi olduğumuz konularda da yerel üreticilerle iş birliğine gidilir ve dedikleri gibi "üreticiden tüketiciye aracısız" ulaşımı sağlarlar ve tabii ki fiyatları

Kesinlikle gidin, görün, deneyin, lezzetli yemeğin keyfini oldukça uygun bir fiyata çıkarın!

İtalyan mutfağını seviyorsanız, İtalya'yı aratmıyor diyebilirim. Ben bir kez gittim, en yakın zamanda geri kalan konseptleri de keşfetmek, çok daha fazla ürünün tadına bakmak için tekrar geleceğim!

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)