17 Temmuz 2015 Cuma

Belgrad Gezi Rehberi: Mutlaka Bilmeniz ve Yapmanız Gerekenler!

Yemenin, içmenin, eğlenmenin çok ucuz olduğu..
Vizesiz gidebildiğiniz..
Muhteşem bir gece hayatına sahip, sadece 1.5 saat uzaklıkta bir şehir Belgrad.

Kim gitmek istemez?

Amsterdam için yazdığım rehber çok beğenildi ve olumlu tepkiler aldı, o yüzden yine Belgrad'da ne yapılır? Belgrad'da gece hayatı nasıldır? Belgrad'da nerelere gidilir? gibi klasik soruları cevaplayan Belgrad rehberi yerine sizlere mekan önerileri ve ipuçları sunacağım, tatilinizden alacağınız keyif kat be kat artacak!

Bir şehrin esas tadı kafelerinde oturup kahve içerken, sokaklarında kaybolurken, lokal publarda biranızı içip yerlilerle sohbet ederken çıkmıyor mu? 

O zaman başlıyoruz.

Belgrad'da bir Cafe Girişi

Devamı için aşağıya tıklayın!




Öncelikle söylemek gerekir ki Belgrad için Sırbistan'ın fakir başkenti diyebiliriz. Öyle amacınız tarihi açıdan tatmin olmak, Avrupa'daki gibi müze müze gezmek, kiliseleri ziyaret etmekse Belgrad beklentinizi karşılamayacaktır ama her şeyden bir parça bulabilirsiniz bu şehirde. Yemekler güzeldir, içkiler ucuzdur, kafeleri şirindir, her sokağında tarih ve savaşın buram buram izlerini bulabilir, bu güzel şehri yürüyerek baştan sonra gezebilirsiniz.

Belgrad'a gitmeden önce mutlaka bilmeniz gerekenler


  • Belgrad herkesin bahsettiği gibi küçük bir şehir, dolayısıyla 2 gün fazlasıyla yetiyor. Pegasus'un Cuma sabahı giden, Pazar öğleden sonra dönen uçaklarıyla hafta sonu Belgrad'ın gayet ideal olduğunu söyleyebilirim. Zaten vize istemeyen, Türkler'in sanılanın aksine bu kadar sevildiği ve ucuz olan bu şehre tekrar gelmek isteyeceksiniz.
  • Para birimi olarak Dinar (RSD) kullanılıyor. 1 EUR, yaklaşık 120 dinar. 1 Türk lirası yaklaşık 40 dinar diyebiliriz. Para birimleri o kadar değersiz ki pubta bir biraya 290 dinar verdiğinizde o an fazla geliyor ama aslında sadece 2.5 EUR, Türkiye'den çok çok daha ucuz. Hava limanındaki döviz bürosundan şehir merkezine gitmek için gerekli olan 5 EUR para bozdurursanız yeterli olacaktır zira buranın komisyonu daha fazla. Geri kalan paranızı şehir merkezindeki döviz bürolarından ya da exchange machinelerden bozdurabilirsiniz. Türk lirası çevirme gibi bir lüksünüz olmuyor, buradan EUR olup EUR bozdurabilirsiniz.
  • Havalimanından A1 numaralı minibüs, 72 nolu otobüs ya da taksi ile şehir merkezine ulaşabilirsiniz. 72 numaralı otobüs kişi başı 150 dinar, A1 numaralı minibüs -ki daha sık kalkar- kişi başı 300 dinar, taksi ise genelde 4 kişi toplam 1800 dinar. Aman dikkat! Taksicilerin turistleri dolandırması Türkiye'den bile beter durumda, o yüzden önce 1800 dinara anlaşın, o şekilde şehir merkezine gidin taksiye bineceksiniz. Havalimanı şehir merkezi arası taksiyle 10-15 dakika, otobüsle 30-40 dakika sürüyor. Yazının ilerleyen kısımlarında bir sürü taksi arasından hangisine binmeniz gerektiğini açıklayacağım.
  • Sırplar kavga konusunda maalesef bizden beterler. Sosyal bir millet olsa da, çok da güvenli bir şehir değil. Kavga etmeye dünden razılar ve bu kavgalar genel olarak bıçaklı, silahlı oluyor. Dolayısıyla sakın ama sakın Sırp biri size bulaşsa bile, siz ona bulaşmayın. Unutmayın; onların ülkesindesiniz, kaç kişi oldukları, ne oldukları belli değil ve kavga etmeye dünden razılar! Sırf taksi sırasında çocuğun sırasını kapmalarına çocuk benim sıram demekten başka hiçbir şey yapmamasına rağmen çocuğu bilincini kaybettirecek şekilde hastanelik etmeleri benim için yeterli bir örnek oldu. 
  • Tatil boyunca en kritik şey: Rezervasyon. İlginç bir şekilde her yere mutlaka rezervasyon yapmanız gerekiyor. En ufak akşam yemeğinden, gideceğiniz gece kulübüne kadar. Rezervasyonsuz ya yer bulamıyorsunuz ya da gireceğiniz gece kulüplerinde giriş parası veriyorsunuz. Rezervasyon yaptırmak ise oldukça basit, o yüzden gideceğiniz yerlere karar verdikten sonra aynı gün, hatta gitmeden 2-3 saat önce bile olsa, rezervasyon  yaptırmayı unutmayın.

2 Günlük Tur Planı


Şehrin merkezi Republic Square (TRG Republike) denilen meydan. Tam burada Knez Mihailova caddesi yer alıyor ki buraya Belgrad'ınn İstiklali, Belgrad'ın merkezi diyebiliriz. Restoranlardan, barlara, otellerden alışveriş dükkanlarına kadar her şey mevcut. 

Caddenin sonu Belgrad'ın kalesine Kalemegdan bölgesine çıkıyor ki burada da tarihi bir kaleden arda kalanlar ve güzel nehir manzarası mevcut.
Belgrad Kalemegdan
Kalemegdan'ın bir görüntüsü 
Belgrade Beograd Kalemegdan
Kalemegdan'dan bir manzara

İlk gün Knez Mihailova, Kalemegdan, Parlemento binası, Nikola Tesla müzesi, Skadarlija gibi mutlaka görmeniz gereken yerleri ziyaret edip akşama doğru Belgrad'ın Nişantaşı'sı olan Silicon Valley bölgesine gidip yemek sonrası içki, kokteyl keyfi yapabilirsiniz.

Eğer Belgrad'a yazın gittiyseniz -ki gece hayatından dolayı mutlaka yazın gitmenizi öneriyorum- ikinci gün bu turistik yerleri rahatça bitirdikten sonra Belgrad ahalisinin yüzdüğü adaya Ada Ciganlija'ya gidip burada hem güneşlenip, hem yüzmenizi tavsiye ediyorum.Ada şehir merkezine 10-15 dakika uzaklıkta. Republic Square'den kalkan 37 numaralı otobüsle Ada Ciganlija'ya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Adaya vardığınızda deniz bisikleti, kana gibi bir sürü su sporu yapabilir, karşılıklı sahil boyunca uzanan restoran ve barlarda ucuz bira ve mojitolarınızı yudumlayabilir, mısır ve dondurma yiyebilir, bu yol kenarında uzanan cafe ve restoranların canlı müziğinin keyfini çıkartabilir, dans edebilirsiniz.

Belgrad Beograd Ada Ciganlija
Ada Ciganlija Sahili boyunca uzanan cafelerden bir görüntü

Belgrade Beograd Ada Ciganlija

Belgrade Ada Ciganlija
Ada Ciganlija'da Her türlü su sporu mevcut

Gece hayatına birazdan geleceğiz.

En Kritik Nokta: Taksiler!


İlk gidişimde taksiden inanılmaz kazık yiyen, dolandırıcı çetesine denk gelen biri olarak bu tavsiye çok kritik. Taksiler bizdeki gibi tek tip değil, beyazı var, siyahı var, kafadaki lambası sarı olan var, beyaz olan var vs ve her biri farklı gruplara ait.

Sırf amacı turist kazıklamak olan dolandırıcı gruplarda var. Aslında taksi oldukça ucuz ama yeter ki doğru taksiye binin!

Bir sürü farklı taksi grubunda en güvenilir olanlar başlıklarında pink taxi yazanlar. Bunlardan sıkıntı çıkmaz, ne olursa olsun bu pink taksilere binin.

Belgrad Gece Hayatı Taksi
En güvenilir taksi: Pink Taxi

Taksilerde 4 tane tarife mevcut. 1. tarife sabah saatlerinde olan en ucuz tarife. 2. tarife genelde gün boyu ve gece açık olan, en çok kullanılan tarife. 3 ve 4. tarife ise gece tarifeleri diye geçiyor. Taksiye bindiğinizde tarife kodu 3 veya 4 se sorun, 2 yapmıyorsa o taksiden inin. Hele 4 ise, ne kadar uzak olursanız olun otelinize yürüyün daha iyi! Tarife 2 ile 400 dinar tutan yola, 7000 dinar vermeyin bizim gibi!

Dolayısıyla ilk kontrol noktanız pink taxiye biniyor olmanız, ikincisi ise -pink taxi ise sorun olmayacaktır ama- tarifenin 1 ya da 2 olması! 

Şu an onlarca euronuzu kurtardım, rica ederim :)


Sıra Geldi Belgrad'ın Meşhur mu Mehşur Gece Hayatına


Evet Belgrad'ın gece hayatı gerçekten çok iyi. Bunda ucuz içkilerin, gerçekten güzel müzik çalan mekanların, barların üzerine çıkıp dans eden go go dancerların ve tabii ki bacak boyları bizim ortalama boyumuzda olan Sırp kızlarının güzelliğinin etkisi çok.

Gelelim fiyatlara; İstanbul'da gece hayatını yaşayan biriyseniz burası size çok ucuz gelecek. Barlarda bira 300 dinar, mojito 300-400 dinar ki yaklaşık 3-4 eur yapıyor, en pahalı gece kulübünde long island ice tea, mojito 600-700 dinar civarında ki bu da 5-6 eur yapıyor yine çok uygun. Hal böyle olunca stand kiralamak, şişe açtırmak, locada takılmak gibi sizi mekanın popüler grubu yapan aktiviteler aslında oldukça uygun.

Akşamları sokaklarda kimseyi göremeseniz de her bar tıklım tıklım dolu oluyor. Barlarda demlenen Belgrad gençliği gece yarısıyla beraber gece kulüplerini doldurmaya başlıyor.Herhangi bir gece kulübüne 00:30, 01:00 den önce giderseniz bomboş olduğunu göreceksiniz.

Belgrad'ın gece hayatı aslında ikiye ayrılıyor. Kışın kapalı ve sınırlı sayıda mekanda gece hayatı süregelirken, yazın nehir kenarında açılan gece kulüpleri sizi bambaşka bir dünyaya götürüyor. 

Kışın gidilecek tek adres: Mr. Stefan Braun. Çok alakasız bir pasajın içinde, 9.katta yer alıyor burası. Kapalı bir mekan, sormadan bulmanız belki de imkansız ancak içeride eğlence inanılmaz. Müzikten tutun, ortama, barın üzerine çıkıp dans eden kızlardan zamanın nasıl geçtiğini asla anlamıyorsunuz. Rezervasyonsuz giremiyorsunuz, aynı gün arayıp gece geliyoruz, 2 kişiyiz ismim şu deyip rezervasyon yaptırdıktan sonra gece elinizi kolunuzu sallaya sallaya girebilirsiniz.

Yazın nehir kenarındaki gece kulüpleri açılınca, buranın pabucu dama atılıyor tabi. Nehir kenarındaki en iyi mekan açık ara: Freestyler. Şehrin yeni gözdesi diyebiliriz, oldukça ferah ve elit bir ortamı bulunan bu gece kulübünde sabahın ilk ışıklarına kadar  yine ortam şahane. Genelde house ağırlıklı çalıyor, içkiler yine oldukça uygun ve go go dancerlar gün boyu dans ediyorlar. Ancak bu kadar popüler olmasının da can sıkıcı noktası var tabi; sıra beklemek. Sabahtan rezervasyonunuzu mutlaka yaptırmanız gerekiyor, yoksa girme şansınız düşük, girseniz bile çok uzun sıra bekleyebilirsiniz.

Burada size inanılmaz zevk verecek, gecenizi güzelleştirecek bir tavsiyem olacak
Belgrade at Night adlı gece kulübü servisi.

Size her türlü hizmeti ve imkanı sağlıyor. 

Nasıl mı? Biz 8 kişiydik, kişi başı  35 EUR ya bize özel Mercedes araçlarla otelimizden alınıp, Freestyler'a bırakıldık. Hiçbir sıra beklemeden VIP giriş yaparak, locamıza geçtik. Bu fiyatın içine 2 şişe içki dahildi, istediğiniz içkiyi seçebiliyorsunuz, seçtiğiniz içki için alanında en pahalı marka geliyor. Örneğin biz tekel fiyatı bile 200 TL civarında olan bir şişe Grey Goose votka ve şu an hatırlamasam da oldukça pahalı bir şişe cin açtırdık. Gecenin ilerleyen saatlerinde 1 şişe Grey Goose votka daha ücretsiz olarak hediye edildi ve gece boyunca alınmamızdan tutun, mekana veda edene kadar bayan bir hostes bize eşlik etti, ilgilendi,dans ve sohbet etti. Güzel olduğunu söylememe gerek bile yok :) Dolayısıyla kişi başı 35 EUR ya Solemare'de şişesi 800 TL olan bir içkiden 2 tane, bir şişe cin, otelden özel arabayla alınma ve tüm gece süren host hizmetleri almış olduk. İnanılmaz değil mi? Herkese tavsiye ediyorum.
Belgrade Beograd Freestyler
Belgrad FreeStyler'dan bir görüntü
Freestyler'da gün aydınlanırken

Cumartesi gecesi Freestyler'a gidiyorsanız, Cuma gecesi de şehrin biraz daha pop ve R&B yüzü olan 
Shake'n'Shake'e gitmenizi öneriyorum. Burası da oldukça eğlenceli bir mekan.

Belgrade Beograd Shake'n'Shake
Shake'nShake'den bir manzara

Kızlara ya da erkeklere gelecek olursak; ortam oldukça rahat. İstediğiniz kızla gidip çok rahat bir şekilde tanışabiliyor, konuşabiliyorsunuz. Hatta gecenin ilerleyen saatlerinde yanına gidip direkt öpüşebildiğiniz bile oluyor. O yüzden sakın çekinmeyin, zaten siz de herkesin herkesle sohbet ettiğini göreceksiniz. 

Bizdeki gibi erkeğe içki ısmarlatıp,sömürme olayı da yok.Yalnız yine de kızın yanında erkek var mı yok mu mutlaka bakın, Sırp erkeği az önce de dediğim gibi kavgacı ve maço olabiliyor, boşu boşuna kavga çıkmasın :)


Ne yemeli, ne içmeli? Nerelere gitmeli?


Çok ucuz olmasının yanında aslında çok da illa şunu yemeniz lazım diyebileceğim bir yiyeceği ve içeceği açıkçası yok. 

Şunu da aklınızdan çıkarmayın; hizmet kültürü biraz zayıf. Adamların acele etme gibi bir durumu yok, dolayısıyla İstanbul'da olsanız serpme kahvaltınızı yapıp, üzerine Türk kahvesi keyfi yapacağınız süre zarfında ancak bir omlet gelirse şaşırmayın!

İçecek olarak yerel biralarının ismi Jelen. Şehirde ve cafelerde şişe, kutu, meyveli, sade vs .bir çok çeşidini bulabilirsiniz. Tad olarak ben çok beğenmedim ama Efes'in biraz daha acısı diyebilirim. Vranac şarabı da bölgeye ait bir şarapmış, ben içmedim ama aklınızda bulunsun.

Jelen birasının görünüşü

Belgrad'ın en meşhur yemeği cevapcici diye okunan bildiğiniz İnegöl köftenin süt kaymağı ile servis edileni. Güzel mi? Güzel. Mutlaka yiyin.

Belgrad Cevapcici
Cevapcici yemeği Çok tanıdık değil mi?

Tri Sesira: Cevapciciyi Cumhuriyet Meydanına yakın meşhur Skadarska sokağında Tri Sesira adlı restoranda yemenizi öneririm, gayet lezzetli. Yemeğin adı: "Chevap on Kaymak"

Burada yemeğinizi yedikten sonra hemen ötedeki Red Bar'da içkinizi içebilirsiniz.


Question Mark "?": Kalemegda'nın yakınında, St.Michael katedralinin karşısında "?" isimli restoran var. Burada tüm yerel lezzetlerden bol bol tadabilirsiniz. Hatırlatmak gerekir ki porsiyonları inanılmaz büyük, bize nazaran 2 kat diyebilirim. Buraya mutlaka gidin.

"?" Restoranını Dışardan Görünüşü

Via Del Gusto: Knez Mihailova üzerinde bulunan Via Del Gusto kahvaltı için biçilmiş kaftan. Kışın içersi, yazın dışarsı çok güzel. Nutellalı, vanilyalı muzlu krepten, Greek Omlet, hamli omletten pizzaya kadar her çeşit mevcut. Kahveleri Karaköy Karabatak'tan hatırlayacağınız üzere Julius Meinl yani oldukça lezzetli. Sadece kahvaltı için değil, akşam yemeği için de oldukça güzel bir mekan olsa da ben hep kahvaltı için gittim. Sava Omlet ve Greek Omlet çok başarılı.

Belgraf Via Del Gusto
Via Del Gusto'nun dışardan görünüşü

Belgrad Via Del Gusto
Via Del  Gusto'daki Leziz Kahvaltımız: Mini Pizza, Cheese Plate, Greek Omlet

Villa Maska: Nikola Tesla Müzesine yakın diyebileceğimiz güzel ve şirin bir cafe. Dekorasyona inanılmaz önem ve dikkat vermişler. Her masada, her katta, her köşede apayrı bir ayrıntı, apayrı bir marjinallik var. Yemek için olmasa da bira + patates yapmak için oldukça uygun.

Belgrade/Beograd Villa Maska
Villa Maska'ya ait araba, güzel fikir değil mi?

Belgrade Beograd Villa Maska

Belgrade Beograd Villa Maska

Belgrade Beograd Villa Maska

İç Dekorasyonlardan Örnekler

Belgrad Villa Maska
Erkekler Tuvaleti Kapısı :)

Pekara: Pekara şehir genelinde bulunan pastanelerin genel ismi. Buralarda türlü türlü poğaça, kurabiye türü hamur işi bulabilir, ayak üstü atıştırabilirsiniz. Buralarda kahvaltı için ayrıca börek meşhur. Bizim su ve kol böreğine benzeyen bir börekleri var ve oldukça lezzetli. Bu böreğin yanında mutlaka ayran kıvamında bir yoğur veriliyor, onu içiyorsunuz. Bizim için çay simit ikilisi neyse, Sırplar için de bu ikili o.

Eğer gece hayatımı yaşarım, para çok saymam diyorsanız gün başına 80 EUR kalma dahil fazlasıyla yetecektir. 

Eğer gece hayatını, içkiyi fazla abartmam, tasarruflu davranırım diyorsanız gün başına kalma dahil 50-60 EUR fazlasıyla yetecektir.

Kalma derken? Elbette ki daha çok 3 yıldızlı otel ya da hostel seviyesinden bahsediyorum ama kalacak yerlerin de fiyatı absürt derecede uygun, özellikle Avrupa'dan sonra.


Nerede kalınabilir?


Açıkçası ben hep arkadaş grubuyla gittim, Birinde 5, birinde 8 kişiydik. Dolayısıyla apart hotel, hostel gibi yerleri tercih ettik.İlk tavsiye edeceğim yer hem az kişi için hem çok kişi için imkan sunan Apartments Main Street Sahibi çok ilgili ve iyi bir insan, oldukça yardımsever ve misafirperverler. Hem temiz, hem fiyatı uygun, hem de lokasyon olarak inanılmaz bir yerde. Yatak odanız en meşhur caddeye Knez Mihailova'ya bakıyor. Hem merkez, hem otobüs durakları 2-3 dakika mesafede diyebiliriz.

Burası olmazsa bir diğer tavsiye edeceğim yer Hedonist Hostel olacaktır. Burası da Avrupa'nın geri kalan bölgelerinde yaşadığım hostel deneyimine göre daha iyi bir deneyim sundu.

Şimdiden iyi tatiller, bol eğlenceler dilerim!

Emin olun, bir kere giderseniz bir kez daha gideceksiniz!

Bonus: Avrupa'nın her yerinde restoran, mekan vs bulmak için kullandığımız TripAdvisor Offline City Guide maalesef Belgrad'da yok. Dolayısıyla internetiniz yoksa, yolunuzu bulmak zor olacaktır. Bunun için CityMaps2Go uygulamasını öneriyorum. Ücretsiz Belgrad haritasını indirirseniz, offline olarak gps üzerinden istediğiniz yere gidebilir, yolunuzu rahatlıkla bulabilirsiniz. Elbette TripAdvisor kadar mekan çeşitliliği, bilgisi yok ama işinizi görüyor.

3 yorum :

  1. Yemek için bir öneri de MANUFAKTURA (Knez Mihailova'ya paralel) akşam saatlerinde içmek için de Blaznavac.

    YanıtlaSil
  2. Yenek icin kesinlikle salon 5 i oneririm belgradin acik ara en iyisi :)

    YanıtlaSil
  3. Eylül ayı sonunda gidiyoruz yazınız çok aydınlatıcı tesekkur ederim.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sevdiyseniz Bizi Beğenin :)